Skog kom i ny og miljøvennlig innpakning - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Skog kom i ny og miljøvennlig innpakning

Omslaget på den siste utgaven av Magasinet Skog, som nettopp ble sendt ut, kan nok se ut som plast, men det er ikke plast. Det er en ny type biofilm som både er nedbrytbar i […]

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Magasinet Skog og de seks skogeierandelslagene har over tid fått henvendelser fra andelseiere og lesere som mener det må være unødvendig at Magasinet Skog pakkes i plast. Særlig har skogeierlaget på Høylandet i Trøndelag vært ivrige pådrivere for å få gjort noe med plastomslaget rundt bladet.

Vi i Magasinet Skog tok dette grasrotengasjementet på alvor, og undersøkte i løpet av høsten i for hvilke alternativer markedet kunne by på. Vi endte opp med et omslag som ikke er av plast i det hele tatt, men av biofilm. Det nye omslaget heter Bioska 501 og er produsert av det finske selskapet Plastiroll Oy LTD.

‐ Selv om omslaget kan være til forveksling likt plast, finnes det altså ikke plastelementer i produktet, forsikrer Tore Wold, administrerende direktør i Wold Trade, som er norsk agent for det finske selskapet.

‐ Bioska 501 er en flerlagsflm med flere forskjellige bionedbrytbare og komposterbare råvarer. Når produktet brytes ned gjennom kompostering, går det tilbake til å bli vann, humus og karbondioksid. Siden det ikke er plast i produktet, vil dette ikke bidra til plastavfall eller mikroplastavfall i naturen. I tillegg er produktet klimavennlig da det avgir betydelig mindre CO2 enn vanlig pakkeplast, forklarer Wold.

– Alle materialer som brukes til Bioska 501 er i henhold til den felles europeiske standarden for bio-plastpakking (EN13432), og det er testet av Vincotte – et anerkjent sertifiseringsfirma innenfor Benelux-landene. Materialet er også i henhold til den franske normen «NF T 51-800» som er nødvendig for å kunne brukes på det franske markedet – der alle postfilmer må være biologisk nedbrytbare. Frankrike har dessuten det strengeste regelverket for sertifisering av postfilmer, forklarer Wold.

– Produktet er blant det ypperste av ny miljøvennlig teknologi innenfor denne type emballasje, og det er relativt nytt i Norge. Magasinet Skog er således blant de første til å bytte ut plastomslag med denne nye bioflmen, men jeg går ut i fra at mange andre ganske snart vil følge etter, sier Wold.

Det er Grafisk Ferdiggjøring i Mysen som via Tore Wold har greid å få tak i den nye biofilmen til å pakke blant annet Magasinet Skog med.

‐ Vi er glade for å kunne tilby en ny og mer miljøvennlig løsning, og håper også flere andre blader og kunder vil ta denne biofilmen i bruk, sier daglig leder Thomas Bratli.

På vegne av Magasinet Skog, Skogeierforbundet og de seks skogeierandelslagene, er også undertegnede glad for at vi nå kan tilby alle våre framsynte og utålmodige miljøpådrivere et langt mer miljøvennlig omslag enn vi har brukt fram til nå. Dette er, så langt vi kan forstå, det beste av slike produkter i markedet i dag.