Skogeiere hogg 1800 meter branngate - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Skogeiere hogg 1800 meter branngate

Da lynet antente skogen rykket skogeierne ut for å hjelpe brannfolkene med lokalkunnskap, utstyr og trefelling. I 30 varmegrader utgjorde de en reell forskjell i Larvik.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Det er knusktørt i skogen, og mange steder rundt om i landet tar det farlig fyr. I de uveisomme skogene mellom Kvelde og Siljan i Vestfold og Telemark fylke, antente lynet en brann som ble stoppet etter å ha brent rundt tusen dekar.

Skogeierhjelp

I området finnes landets desidert største sikringsradio-lag. Over 800 skogeiere og jegere har sikringsradio, og ca. 40 av disse har sikringsradioentusiast og tidligere styreleder i det ikke-kommersielle selskapet Sikringsradioen AS, Ole Petter Skjerven organisert i en branntropp som årlig trener med brannfolkene på nettopp skogbrannarbeid.

Når alarmen gikk 15. juni, samlet Skjerven 23 spreke skogeiere til helt avgjørende trefelling i en 40 meter bred og 1800 meter lang branngate.

– En kar ringte fra et bryllup mange mil unna og sa at han kunne avbryte festen og komme. Jeg sa at han skulle nyte middagen, men han var på plass tidlig neste morgen, smiler Skjerven, som ikke slapp noen inn i brannområdet uten nettopp samband som fungerer uavhengig av telefondekning.

I stupbratt terreng og 30 varmegrader, hogg den lokale branntroppen en 40 meter bred og 1800 meter lang branngate. Dette er kun en liten del av lengden.

Brannsjefen fornøyd

Brannsjef i Larvik brann og redning, Jan Olav Vagle skryter av skogeiernes innsats.

– Vi har full fokus på sikkerhet og HMS, og jeg stoler på disse folkene som med lokalkunnskap, trefellingserfaring og passende utstyr, hjelper oss på en avgjørende måte, sier han.

Les saken i Magasinet Skog som kommer i slutten av august.