Slik vil de legge til rette for at regjeringskvartalet bygges i tre
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti sa før jul at tre bør være et hovedelement i byggingen av det nye regjeringskvartalet. Nå har de fremmet et konkret forslag for Stortinget.‐ Byggingen av regjeringskvartalet er en av de største enkeltstående offentlige anskaffelsene som vil gjøres i Norge i tiårene framover. Derfor mener forslagsstillerne at trevirke skal være et hovedelement i det nye regjeringskvartalet, heter det i representanforslaget, også kalt et Dokument 8-forslag.
Knut Arild Hareide (KrF), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap) og Kari Elisabeth Kaski (SV) tror bruk av tre i et nytt regjeringskvartal kan bidra til å utvikle ny teknologi og nye produkter i en viktig næring for Norge.
‐ Sist, men ikke minst vil et høyt innslag av tre i nybygget være langt mer miljøvennlig enn alternativet, som er å bygge i stål, betong eller sement, skriver de.
Forslaget inneholder fire konkrete punkter
-
Stortinget ber regjeringen sørge for at regjeringskvartalet blir et ledende eksempel på reduksjon av skadelig miljøpåvirkning og fremme av klimavennlige løsninger i offentlig byggeri, i tråd med § 5 i lov om offentlige anskaffelser, hvor et livsløpsperspektiv legges til grunn.
-
Stortinget ber regjeringen sørge for at det legges særskilt vekt på klima- og miljøfotavtrykket til materialene som benyttes i byggingen av regjeringskvartalet.
-
Stortinget ber regjeringen legge opp til at regjeringskvartalet skal stå som et eksempel på god norsk byggeskikk og arkitektur, og at tre skal være et viktig element i det nye regjeringskvartalet.
-
Stortinget ber regjeringen legge til rette for at bygging av regjeringskvartalet skal bidra til innovasjon og utvikling hos norske leverandører i tråd med målene for Nasjonalt program for leverandørutvikling.
Et tydelig politisk signal
Norges Skogeierforbund håper og tror at dette vil innebære et løft for skog- og trenæringen.
‐ Det er fantastisk at den største offentlige byggekontrakten i Norge skal fremme bruk av tre og norsk industri. Et slikt bygg vil vekke oppsikt internasjonalt, sier administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, Erik Lahnstein.
I Norge har vi flere flinke produsenter av treløsninger som kan være aktuelle i byggingen av de nye regjeringsbyggene. Ringsaker vegg- og takelementer i Brumunddal, Moelven, Nordisk Massivtre på Kongsvinger, Splitkon AS (bygger ny massivtrefabrikk på Åmot) og Termowood i Hurdal for å nevne noen.
‐ Her har norske bedrifter en gylden mulighet til å sette sitt preg på det som vil bli ett av de største og viktigste byggeprosjektene i Norge, sier Lahnstein.
Norges Skogeierforbund representerer 35 000 skogeiere og over 80 prosent av hogsten i Norge.
‐ Istedenfor at man bare prater om miljø, grønt skifte og industribygging, tar man nå et tydelig politisk grep som sikrer at dette kan skje i praksis. Det er en internasjonal konkurranse om å utvikle fremtidens grønne løsninger, og det er viktig at vi er i front av utviklingen slik at vi bygger industri og kompetanse her i landet, sier Lahnstein.
Framdrift i prosessen
En vinner av plan- og designkonkurransen (Adapt) for nytt regjeringskvartal er kåret. Det neste steget i prosessen er valg av konkrete løsninger for prosjektet.
Adapt skal nå utvikle et skisseprosjekt i dialog med Statsbygg og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og Adapts team vil gradvis integreres i Statsbygg. Deretter skal det utivkles et forprosjektet som må kvalitetssikres (KS2).
Stortinget skal behandle forprosjektet i 2019 og gjøre endelig vedtak om å igangsette byggingen ved å bevilge midler. Deretter vil detaljprosjektering og bygging starte opp.