Spektakulært verdensmesterskap i Glomma - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Spektakulært verdensmesterskap i Glomma

For første gang i historien arrangeres VM i tømmerfløting på Anno Norsk skogmuseum i Elverum. Fredag 10. og lørdag 11. juni vil publikum og deltagere få spektakulære opplevelser til vanns og til lands.

Av: Pressemelding
access_time Publisert

Fram til 1985 var folk i Elverum vant til å se tømmeret flyte gjennom byen. Når Fløterfestivalen og VM i tømmerfløting nå for første gang i historien arrangeres i Elverum, får publikum en smakebit av det som ble kalt «vårens farligste eventyr» – men nå altså i konkurranseform.

Elverum og Norsk skogmuseum tar over stafettpinnen fra Åmot i å arrangere VM i tømmerfløting. Ordførerne i de to kommunene, Lillians Skjærvik og Ole Erik Hørstad, åpner VM sammen i «Pernilleparken» ved Glomma fredag 10. juni kl. 18.00.

– Deretter braker VM-øvelsene løs, både langs elveparken ned mot museet, og på Prestøya.Dette blir garantert en publikumsmagnet og en tradisjon vi er stolte over å føre videre i Elverum, sier seksjonsleder Stein Tore Andersen. «Jakt- og fiskedagsgeneralen» har lang erfaring med å arrangere storstilt i Elverum og lar seg ikke skremme av et «skarve» VM.

Han forteller at det er klare ambisjoner om at VM og Fløterfestivalen skal bli en tradisjon ved museet, og at de vil utvikle arrangementet i årene fremover.

– Vi ønsker å lage en ny arena med fokus på skog og skogaktiviteter der VM i tømmerfløting er en viktig del. I år blir et «prøveår» der Norsk Skogmuseum skal utprøves som VM-arena. Vi er knallspente på fløting anno 2022 i selveste Glomma, sier en entusiastisk Andersen.

10 fløterlag er påmeldt og ifølge Andersen er det ikke noe å si på konkurranseinstinktet.

– Vi værer en enorm entusiasme hos alle lag, så dette blir garantert både publikumsvennlig og morsomt.

Tømmerfløting – transport av tømmer nedover elver og vassdrag, har lange tradisjoner i Norge. Allerede før 1600 ble det drevet tømmerfløting i Glommavassdraget, men i 1985 var det slutt og all tømmertransport ble lagt på veg og jernbane.

I 2015 gjenopptok Østerdalen Festivalforening og Osensjøen grendelag en 500 år lang tømmerfløtingstradisjon da de arrangerte Fløterfestivalen for første gang i Nordre Osen. Nå er det Anno Norsk skogmuseum og samarbeidspartnere som tar tradisjonen videre og arrangerer VM i tømmerfløting og Fløterfestivalen.

Med seg på laget har Anno Norsk skogmuseum; Finnskogen Adventures, Glommen Mjøsen Skog og Skogselskapet. I tillegg har distriktets kommuner stolt stilt seg bak arrangementet sammen med Johnsen Skogsdrift, Joker Trykk og Reklame, landbrukskontorer og Sparbank1 Østlandet.

VM starter friskt med tømmerfløting i selveste Glomma fra Pernilleparken med målgang i Elveparken på Skogmuseet fredag ettermiddag. Her skal lagene konkurrerer om den gjeve VM-tittelen i fløting av store tømmerstokker. Starten går med korte intervaller, så konkurransefaktoren blir høy.

Det er naturligvis stort fokus på sikkerhet. Midt Hedmark Brann- og Redning og Røde kors er på plass. I tillegg vil det være eget VM-personale som tilrettelegger for et velregissert arrangement.

– Alle deltagere må ha redningsvest for å få starte, ullpledd og varm saft venter ved målgang for kalde sjeler, forteller Stein Tore Andersen.

Lørdag blir det fullt trøkk på Prestøya med arrangement og mange aktiviteter for hele familien fra kl. 10 til 14. Publikum vil selv få prøve seg på tømmerfløting og «ut i slag», vedstablekonkurranse, natursti, spikking av seljefløyte og mye mer.

VM-øvelsene lørdag starter kl. 11, og lagene skal konkurrere i flere tøffe øvelser: Barking av tømmer, øying av stokker, bomspringing/løping på tømmer, lensekobling m.m.

– Det blir et kompakt arrangement der publikum virkelig får se deltagerne i action på nært hold. Arrangementet avsluttes med premieutdeling der den gjeve «Fløtarguten» deles ut til vinnende lag, en treskulptur laget av kunstneren Ragnar Nysæter fra Nordre Osen, sier Andersen.

Program, billetter og mer informasjon på www.floterfestivalen.no .