Spiker laget av tre
Spiker laget av tre er på vei inn i det norske markedet. Å erstatte spiker laget av metall med trespiker kan gi mange fordeler, ikke minst for miljøet.
Spiker laget av tre er en av de eldste kjente festemetodene vi kjenner til i verden. Trespikeren LignoLoc Wooden Nails, som nå introduseres på markedet, åpner opp for mange muligheter, ikke minst for miljøet. Trespikeren er utviklet for bruk til industriell trebyggeri og bærekraftige bygg konstruert i tre.
‐ Vi anser dette produktet som en revolusjon i byggenæringen, og er selvsagt veldig spent på hvordan det blir mottatt i markedet, forteller Stefan Siemers. Han er seniorforsker i utviklingsavdelingen til Beck Fastener Group, som har vært med på utviklingen av trespikeren. Selskapet lanserte LignoLoc nylig på den ledende arkitektur- og byggmessen BAU 2017 i München.
‐ Trespikeren er laget av bøk, som er et svært hardt tremateriale, forteller Stefan Siemers videre. Under produksjonen kuttes trevirket i riktig fiberretning, så tilsettes kvae for deretter å bli presset sammen slik at de elastiske trecellen kommer under press.
‐ Selv om det trengs litt energi til å mykne opp kvaen, kreves det langt mindre energi her enn ved å fremstille spiker i metall, hevder Siemers.
LignoLoc-spikrene er utviklet til en Fasco luftdreven spikerpistol.
‐ Når spikeren skytes inn i treverket med en slik luftdreven spikerpistol, varmes spikeren opp til 200 grader på grunn av den kraftige friksjonen den får mot trevirket. Resultatet er at spikeren sveises fast i trevirket, ved at den skiller ut kvae.
Effekten er at spikerne får høy holdbarhet. Med denne type spiker forhindrer man korrosjon i fasaden, den har høy brannbeskyttelse siden den ikke smelter ved brann og er motstandsdyktig mot insekter på grunn av kvaen. Egenskapene er bekreftet i samarbeid med Universitetet Hamburg, ved hjelp av UV-skanning av cellestrukturen.
Produktet passer til bruk i limtre og som erstatning for festeplugger i krysslimtrevegger (CLT), tregulv, gjerder og møbler.
Ifølge Simers skal bruk av selskapets trespiker også bidra til å forenkle demonteringen av bygg, fordi man da ikke trenger å ta samme hensyn til verken miljø eller verktøyskade som når metallspiker har vært benyttet.
‐ Vi anser derfor trespikerne som viktig bidrag til miljøet, sier Siemers, og legger til at de allerede har flere dimensjoner av trespikeren under utvikling.
Det er selskapet Motek AS som har sikret seg salgsrettighetene i Norge, både til trespikrene og de luftdrevene spikerpistolene fra den tyske leverandøren. De har foreløpig ikke fastsatt tidspunkt for lanseringen her til lands.