Sterke kandidater til Årets Trebyggeri - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Sterke kandidater til Årets Trebyggeri

Det blir tøff konkurranse når årets trebyggeri for 2019 skal kåres. Mjøstårnet, Finansparken og JJK Kaffebrenneri er nominerte.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Det er Treteknisk og TreFokus som deler ut prisen Årets Trebyggeri 2019 i samarbeid med Byggeindustrien. Selve utdelingen skjer på Byggegallaen den 25. mars. Juryen har gått gjennom et stort antall prosjekter, som er ferdigstilt i 2019, og har plukket ut tre kandidater.

– Juryen hadde en krevende jobb. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyde med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser bruk av tre i byggeri, sier daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus i en pressemelding.

Mjøstårnet

Mjøstårnet, verdens høyeste trehus på 85,4 meter, er blant de nominerte byggene. Prosjektet har utfordret byggenæringen, tre som konstruksjonsmateriale og ikke minst den lokale treindustrien.

– Visjonen med prosjektet var å vise hva som er mulig. Norge har skrevet under Parisavtalen om reduksjon av CO2-utslipp og politikerne oppfordrer til at prosjekter skal være bærekraftige og materialer skal være kortreise. Derfor bygde jeg Mjøstårnet, sier byggherre Arthur Buchardt.

JJK Kaffebrenneri


Joh. Johannson Kaffe sitt nye kaffebrenneri i Vestby er trolig ett av Norges mest miljøvennlige industribygg. Det er bygget i massivtre med solceller, passivhusstandard og BREEAM Excellent-sertifisering. Bæresøyler, takkonstruksjon, trapper og håndløpere er i tre. Det er spesialdesignet kubbegulv og fasaden er av malmfuru.

– Det er synlig treverk nesten uansett hvor du går i bygget. Gulvet på grunnen er av betong og første etasje i deler av bygget har betongsøyler og hulldekker med påstøp for å sikre stabiliteten til bygget. Ellers er det tre som er hovedmateriale både inn- og utvendig. Til og med heissjakten er laget av tre, men den er stort sett dekket med gips av brannsikkerhetshensyn, sier Kim Fjelstad, prosjektleder i AF Gruppen.

JJK Kaffebrenneri (foto: Astrup & Hellern)

Finansparken

I Bjergsted i Stavanger har Veidekke Entreprenør ført opp det som trolig er et av Norges flotteste og mest særpregede kontor/næringsbygg. Bygget har sju etasjer over bakkenivå og tre under. Samlet areal er på 22.800 kvadratmeter. Alt over bakken er i hovedsak trekonstruksjoner og treinteriører.

Prosjektdirektør Helge Opedal i Veidekke Entreprenør forteller at Finansparken bød på en rekke utfordringer. Han sier at bygget har utfordrende geometri og bæring fra bunn til topp, med lite gjentakelse. Geometrien, arkitekturen og de spesielle løsningene gjorde også innredningen krevende. – Resultatet har blitt det flotteste bygget jeg har vært i. Det har vært morsomt å bygge og vil bli et godt sted å være. Bygget viser meget flott håndverk og vi har hatt god kontroll på kvaliteten, sier Opedal.

Finansparken (foto: Sindre Ellingsen)


Prisen Årets Trebyggeri kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som for eksempel boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster og broer.

Utdeling av prisen og arbeidet knyttet til dette skjer i et samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien/bygg.no. 

– Det er stor interesse for bruk av tre i store bygg og anlegg. De siste årene har det vært realisert en rekke større byggeprosjekter med utstrakt bruk av tre. Dette skyldes blant annet økende kompetanse i bruk av tre, en ny grad av bevissthet rundt miljø, og utvikling av nye konsepter og løsninger. Prisen skal bidra til å markere og fremme denne positive utviklingen, skriver Treteknisk i en pressemelding.