Tok ikke stilling til jakt i sonen - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Tok ikke stilling til jakt i sonen

Det skal felles tolv ulv utenfor ulvesonen i vinter. Rovviltnemndene har ikke tatt stilling til jakt innenfor sonen.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Det kan felles tolv ulver utenfor ulvesonen i vinter. Rovviltnemndene for region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) og region 5 (Hedmark) har fulgt forslaget fra sekretariatet til rovviltnemndene, melder Nationen. Under møtet i rovviltnemnden ble det foreslått av Benedicte Lund i MDG Viken å sette kvoten til null ulv. Argumentene for dette var blant annet at skadeomfanget på beitedyr har gått ned. Dagfinn Sundsbø i Senterpartiet Akershus påpekte at det var snakk om jakt utenfor ulvesonen, og dermed et område hvor det ikke skal være ulv.

Forslaget om å felle null ulv ble nedstemt.

Naturbruksalliansen ba rovviltnemndene vedtak uttak i ytterligere ett helnorsk revir og i tre grenserevir i tillegg til Aurskog og Kynna.

– Selv med et slikt uttak er risikoen på oversiden av bestandsmålet, fordi potensialet for nye ynglinger er stort, mener alliansens medlemmer.

Det skriver Glommen Mjøsen Skog på sine nettsider.

Foreslo uttak på 16 dyr i sonen

Sekretariatet for rovviltnemndene foreslo å ta ut 16 dyr inne i ulvesonen, fordelt på de to revirene Kynna i Hedmark og Aurskog i Viken. Det melder rovdyr.org.

Senterpartiet mente det var mulighet til å ta ut flere ulver. Rømskogreviret i Viken ble også foreslått tatt ut, men da reviret ligger på grensen mellom Sverige og Norge, må det først avtales med svenske myndigheter rundt uttak. Det kunne derfor ikke gjøres et endelig vedtak av kvoten innenfor ulvesonen, men det ble gjennomført en prøvestemming, hvor sju stemte for forslaget om å ta ut fem revir. Nemnda skal gå inn i forhandlinger med svenske myndigheter om uttak.

Sist vinter ble det registrert 56 helnorske ulver, og 47-50 ulver som lever på grensen mellom Norge og Sverige. Det ble også påvist seks helnorske valpekull av ulver, samt fem kull i grenserevir. Det er bestandsmål om 4-6 valpekull med ulver i Norge. Ettersom grensekull teller som 0,5 var det i vinter 8,5 kull i Norge.

Vedtaket gjort av rovviltnemndene kan klages videre. De to siste årene har Klima- og miljødepartementet endret på vedtaket fra rovviltnemndene. Noe som har skapt stor debatt.