Topptur og konkurranse for naturbrukselever i Buskerud - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Topptur og konkurranse for naturbrukselever i Buskerud

For femte år på rad avviklet Skogselskapet i Buskerud en kunnskaps- og ferdighetskonkurranse mellom de tre naturbruksskolene i fylket, hhv. ÅL vgs. Lien, Kongsberg vgs. Saggrenda og Rosthaug vgs. Buskerud.

Av: Anders Hals
access_time Publisert

Arrangementet ble gjennomført i et nært samarbeid med representanter for en samlet landbruksnæring i Buskerud, inkludert Fylkesmann og fylkeskommune. Arrangementet er en del av prosjektet Velg naturbruk i fyllket.

Det var totalt 15 lag i sving – 14 elevlag og ett lag bestående av representanter for organisasjonene innen jord og skogbruk i fylket, samt fra Fylkesmannen. I år var også Melsom videregående skole i Vestfold invitert, og derfra stilte det et par lag.

Været var avgjort ikke på arrangørenes side – med 2 plussgrader og regn og sludd i lufta og snø i åsene, men det la ingen stor demper på stemningen blant elevene. Kanskje så mannskapene som stod på de praktiske postene hele dagen det noe annerledes?

Rappellering var en del av konkurransen.

Lagene skulle svare på 10 teoretiske spørsmål underveis. Disse var av rent faglig art og knyttet til temaer naturbrukselevene skal ha vært gjennom i løpet av opplæringen. I tillegg skulle de gjennom 11 praktiske poster. Alt var lagt opp som en runde som det tok inntil tre-fire timer å gjennomføre.

De praktiske postene stilte elevene på prøver innen høyst ulike temaer som f.eks. blinkskyting med et finkalibergevær, kjøring av skogsmaskin, presisjonshandtering av en gravemaskin, øksekasting på blink, rappellering ned en fjellvegg, tipping av vekt på fem sauer av ulik alder, grovsmiing av en hestesko, sløying av fisk, samt det å sale på og av en hest.

Fra hver av de tre skolene i Buskerud var det plukket ut en elev som vant hver sitt naturbruksstipend. Vinnerne vant ikke minst på grunn av utviste holdninger, sine evner til å bidra i fellesskapet, forståelse for næringen osv. De tre som kunne reise hjem med hvert sitt stipend på 10.000 kroner, var Martin Brøym Jordalen fra ÅL vgs. Lien, Sander Alfredsen Huslende fra Kongsberg vgs. Saggrenda og Magnus Kristoffersen fra Rosthaug vgs. Buskerud.

Stipendvinnerne. . Fra v. var Martin Brøym Jordalen,, Sander Alfredsen Huslende og Magnus Kristoffersen, sammen med avdelingsdirektøren i Fylkesmannens landbruks- og miljøavdeling i Buskerud, Gunhild Dalaker Tuseth.

I lagkonkurransen gikk et lag fra Rosthaug til topps, med to lag fra Saggrenda på de neste plassene. Sagngrenda ble også beste skole. Alle vinnerne fikk også rikelig med nyttige premier fra velvillige sponsorer. Til stede under arrangementet var også NRK, og planen er at et innslag fra dagen og arrangementet, skal være hovedinnslag i NRK P1 (radio) Naturens verden, søndag 21. mai – rett etter nyhetene kl. 08.00.

Naturbrukelevene må kunne laste og losse en lassbærer.