Tre kandidater kan bli Årets trebyggeri - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Tre kandidater kan bli Årets trebyggeri

Juryen for Årets trebyggeri 2018 har nominert følgende tre kandidater. Kongsvinger ungdomsskole, Spar Snarøya og Maskinparken TRE i Trondheim. Prisutdelingen avholdes 3. april.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Treteknisk og TreFokus samarbeider med Byggeindustrien om å dele ut prisen Årets trebyggeri 2018. Prisutdelingen vil finne sted under Byggegallaen – den 3. april.

Juryen har nå gått gjennom et stort antall prosjekter, som er ferdigstilt i 2018, og har plukket ut tre kandidater til prisen.

‐ Juryen hadde en krevende jobb i år. Antall innmeldte prosjekter øker for hvert år, og svært mange av de som er foreslått i år hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyd med de tre kandidatene som er nominert. De viser bredden og kvaliteten vi nå ser i bruk av tre i byggeri, sier daglig leder Aasm. Bunkholt i TreFokus.

De tre kandidatene er (i tilfeldig rekkefølge):

Kongsvinger ungdomsskole: Skole i limtre og KL-tre (se bildet over):

Skolen ligger flott til i terrenget, tett inntil Glomma like i utkanten av sentrum av byen. Arkitekt Marlies Lekven i HLM Arkitektur har utformet bygget, som skråner nedover i retning fra festningen mot elvebredden. Bygget er totalt på 11.360 kvadratmeter, fordelt på to- og tre etasjer.

Det er 490 elever som nå er i full gang med å ta i bruk skolen, men den er prosjektert og bygget for hele 720 elever.

I utgangspunktet ble skolen prosjektert som et stål- og betongbygg, men underveis i prosessen vedtok kommunen at de heller ønsket seg en skole i krysslaminert tre (KL-tre), og det fikk de.
‐ En omprosjektering ble gjennomført av partene i samspills-fasen, og dette foregikk uproblematisk. Det er helt riktig at denne skolen, som ligger rett ved elvebredden og med nærheten til tømmerterminalen, skulle bygges ut i tre, sier arkitekt Marlies Lekven.

Byggherre: Kongsvinger kommune ved KKEiendom
Prosjektledelse: HR Prosjekt
Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld
Arkitekt/interiørarkitekt: hlm arkitektur
LARK: Bjørbekk & Lindheim

Rådgivere: RIB, RIBr,RIByFy, RIM, RIEnergi: WSP l RIG: Løvlien Georåd l RIV: GK Inneklima l RIVA: Arealtek l RIE: Ing. Hallås l RIAku: Brekke & Strand l Koordinator for utførelse og uavhengig kontroll: Prosjektråd Innlandet

 

Spar Snarøya: Bærekraftig og miljøvennlige dagligvarebutikk

Spar Snarøya – bærekraftig og miljøvennlig dagligvarebutikk. Foto: Norgesgruppen Eiendom.

I den nye dagligvarebutikken til Spar-kjeden har byggherre Norgesgruppen Eiendom lagt stor vekt på å få ned CO2-avtrykket med energisparende tiltak og utstrakt bruk av miljøvennlige materialer.

‐ Vi har valgt å bygge Norges mest miljøvennlige butikk som  et ledd i vår miljøstrategi om å bli klimanøytrale, sier prosjektsjef Vegard Sletten i Norgesgruppen Eiendom.

Taket består av trematerialer og er en selvbærende takkonstruksjon fra Kielsteg. Det er heltre over og under og et fagverk av OSB-plater. Elementene spenner over hele butikkens bredde på 23 meter. Ytterveggene er utført i krysslaminert tre, som gjør at man unngår søyler langs vegglivet.

Ytterveggene, som består av 240 mm KL-tre uten isolasjon med luftet trekledning utenpå. Deler av fasaden er kledd med solcellepanel. Det montert et nytt og effektivt system for gjenvinning og lagring av overskuddsvarme fra kjøleanlegget.

Byggherre: Norgesgruppen Eiendom
Prosjektledelse: ProsjektCompaniet
Totalentreprenør: POB Entreprenør
ARK: Meinich Arkitekter: Forprosjekt l Søndergaard Rickfelt: Prosjektering etter forprosjekt
Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBrann: SteG.

 

Maskinparken TRE: Boligblokk i krysslaminert tre, Lilleby, Trondheim

Maskinparken TRE – boligblokk i krysslaminert tre, Lilleby, Trondheim. Foto: Veidekke Eiendom AS.

Maskinparken TRE er det 6. salgstrinnet på Nye Lilleby i Trondheim, hvor Lilleby Eiendom (eid 50% av Veidekke Eiendom) på en over 100 mål stor tomt utvikler en helt ny bydel der det tidligere var lokalisert tungindustri. Nye Lilleby er et bilfritt område, med 38 mål grønt areal som gjør at Nye Lilleby blir Trondheims nye grønne bydel. På nye Lilleby er det bygget både rekkehus og boligblokker, med utstrakt bruk av tre som fasademateriale.

Maskinparken TRE i Trondheim, en 8 etasjers boligblokk i KL-tre og passivhusstandard, er bygget for det kommersielle markedet. Veidekke har fokus på bærekraft og ønsker å vise frem resultatene man har oppnådd gjennom et ambisiøst KL-tre prosjekt. Et viktig delmål har vært å bidra til utvikling av byggemetoden for å gjøre den mer tilgjengelig og vanlig i norsk byggebransje.

 

Byggherre: Lilleby Eiendom (50% Veidekke Eiendom, 50% andre investorer)
Arkitekt: HUS Arkitekter AS
Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS
RIB: WSP, RIbrann: Rambøll AS, RIaku: Brekke & Strand AS, TUE Massivtre: WoodCon AS, TUE Elektro: Vintervoll AS. TUE Rør: GK Rør AS. TUE Ventilasjon: Bryn Byggklima AS. TUE Grunnarbeider: Tverås Maskin AS. UE Maler: Sandå.