Vanilje gir lønnsomhet - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Vanilje gir lønnsomhet

Borregaard kan vise til gode resultater for 2019. Omsetningen økte og raffineriet melder om sterke resultater i trebasert vanilin.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Borregaard økte omsetningen fra 4,785 millioner kroner til 5,063 millioner kroner i 2019. Resultatet før skatt gikk ned cirka 100 millioner kroner fra året før og endre på 467 millioner.
Bakgrunnen for et noe lavere resultat var blant annet økte kostnader og avskrivninger.
‐  2019 markerte slutten på et strategisk investeringsprogram som vil legge grunnlaget for fremtidig vekst og utvikling. Vi er glade for å se at produktmiksen bedres i de fleste forretningsområdene med sterke resultater i trebasert vanilin, sier administrerende direktør Per A. Sørlie.

Ruster opp vaniljeproduksjonen

Markedet for biobasert vanilin, vanilje fremstilt av tømmerstokken, er i rask vekst. Derfor har Borregaard økt produksjonskapasiteten for tømmerbasert vanilin i 2019, og kommer til å fortsette med dette. Utvidelsen skal levere minst 250 nye tonn vanilin årlig, og prosjektet har en samlet kostnad på 130 millioner kroner.
Utgangen av året viste en god økning i inntektene for raffineriet fra 1,219 millioner til 1,234 millioner i fjerde kvartal. Kjemikalie- og spesialcellulose gikk noe ned, mens andre områder leverte bedre resultater.