Verdens største skogmesse viste en komplett bransje - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Verdens største skogmesse viste en komplett bransje

555 utstillere fra 28 land viste frem en komplett skogsnæring i alle størrelser og fasonger. De fleste demonstrerte hva de kunne ved å vise maskinene i fysisk arbeid. Det er det som var så fint, […]

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Aldri før hadde det blitt vist frem så mange verdenspremierer. Ikke rart at tusenvis av nordmenn hadde tatt turen til Jönköping i begynnelsen av juni. I fire hele dager kunne de prate uavbrutt om tømmer, hogging, ved, lassbærere, flisfyring, motorsag, droner, planter … eller hva det skulle være med blader eller nåler på.

Elmia Wood er verdens største skogmesse. Om du i år gikk de syv kilometerne med skogvei, kunnne du treffe 555 utstillere, hvorav 200 var helt nye av året. Ikke bare er det verdens største skogmesse, men også Sveriges største messe uansett tema, målt i antall kvadratmeter.

Selve utstillingen var på formidable 85.000 kvadratmeter, og i tillegg 131.000 kvadratmeter hvor alle mulige skogsmaskiner demonstrerte sine ferdigheter. 143 store skogsmaskiner i en egen del av messen.

Tenk deg at du skal få besøk av nesten 42.000 besøkende hvorav de aller fleste kommer i bil. Så setter det i gang å regne. Hver dag skal de ha inn 9.000 kjøretøyer på 220 dekar parkering (i tillegg til 100 busser, altså). Det gikk dårlig, kan du si. En av dagene sto enkelte i kø i opptil fire timer. Her i skogsområdet sør for Jönköping, bruker de jordene som parkeringsplass.

Egentlig mye mote også i skogsektoren. Foto: Roar Ree Kirkevold.

Men, når man hadde kommet seg vel innenfor, var man blant venner. Vi skal våge påstanden om at det var fysisk umulig å ikke la seg imponere av det man så og opplevde. Hvor mange måter går det an å klyve en vedkubbe på? Hobbyutstyr for folk som skal ha ved til hytta og enorme vedanlegg til flere millioner kroner. Gedigne hogstmaskiner som faktisk drev sluttavvirkning, og lassbærere fra den lille, men supereffektive «Jernhesten» til de aller største.

Mobile sagbruk og tømmerhengere i absolutt alle størrelser. Kanskje er det nettopp her styrken ligger, nemlig i forskjellene. Har du et snev av interesse for skog og tømmer, er dette stedet for deg.

ATV er mye mer enn et leketøy. Foto: Roar Ree Kirkevold.

Det fine med Elmia Wood er ulikhetene. Dette er bedre enn Google, sa en utstiller til arrangøren. Nettopp utstillerne kom fra 28 land og de besøkende fra praktisk talt hele verden. Mange selvsagt fra Norge, noen få timers kjøring unna. Flere norske firmaer viste frem produktene og nyhetene sine. Blant annet Igland med vinsjer (som er mest populært i Norge) og tømmerhengere. Som norsk utstiller fikk du vist deg frem til mulige forhandlere og profesjonelle kunder i mange land, men andelen nordmenn var også såpass stor at det ble god butikk også i hjemmemarkedet.

Superselgerne var her også. «Og ikke nok med det, på messen får du med deg …..» – de ramset opp nærmest i det uendelige, men denne gangen var det ikke utstyr til å dele opp løk og gulerøtter det var snakk om, men sveise- eller skjæreutstyr.

Mobile sagbruk og små mer stasjonære «gårdssagbruk» var godt representert på Elmia Wood 2017. Her en ny, ganske stor og kraftig sag fra Wood-Mizer sin utstilling på messen. Foto: Åsmund Lang.
Deilig å være et sted hvor man kunne gå i fargerik «motorsagbukse» og vernestøvler og fortsatt gli rett inn. Men, det nyttet lite å se etter noen med sort caps, hvis man lette etter noen. Skal vi våge oss på et veddemål? Ni av ti besøkende var menn. Åtte av dem hadde sort caps.
Neste Elmia Wood arrangeres i Jönkjöping er 2. – 5. juni i 2021.