Vi må plante mer skog - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Vi må plante mer skog

Regjeringen har lagt fram ambisiøse klimamål. Nå må vi handle raskt, og bruke de billige og effektive løsningene som finnes i skogen.

Torsdag 10. april la regjeringen fram klimameldingen der de presenterer sin plan for klimaarbeidet. Regjeringen viser til at skogen allerede i dag binder en tredjedel av Norges årlige klimagassutslipp. Samtidig er potensialet for å øke opptaket i skogen er stort. I meldingen trekker de spesielt frem tre tiltak: planting av skog på nye arealer, ungskogpleie og reduksjon av råteproblemet i granskog.   

– Dette er gode tiltak som næringen har etterspurt. Vi har høye forventninger til at det nå satses på disse tiltakene. Det er først når ord blir til handling at meldingen får en reell effekt, sier Per Skorge, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund. 

Regjeringen viser til FNs klimapanel som understreker viktigheten av planting på nye arealer. Dette ble utredet i Norge allerede i 2013 og har blitt omtalt i flere tidligere klimameldinger. Dessverre har ingenting skjedd.  

– Planting på nye arealer er åpenbart et godt klimatiltak. Skognæringa er svært utålmodig etter å komme i gang. EU har satt som mål å plante 3 milliarder trær innen 2030. Norge kan ikke fortsette å være dårligst i klassen, sier Skorge. 

Også i eksisterende skog er det mulig å øke opptaket av CO2 betydelig. Ungskogpleie er et kinderegg. Det gir økt opptak av CO2, mer kvalitetstømmer og en mer klimarobust skog.  

– Regjeringen skriver selv at økt skogpleie forutsetter et spleiselag mellom næringen og staten. Vi har derfor store forventninger til tiltaket prioriteres med friske midler i det kommende jordbruksoppgjøret og i statsbudsjettet til høsten, sier Skorge.  

Skogbruket har tidligere etterlyst et eget, langsiktig klimamål for skog. Regjeringen varsler i meldingen at de jobber med å få på plass dette.  

– Selv om klimatiltakene i skog er effektive, tar det lang tid før man ser resultatet i form av økt opptak. Derfor er det viktig med et langsiktig og realistisk klimamål som stimulerer til økt aktivitet. Det er positivt at regjeringen har tatt inn over seg at det er behov for en langsiktig klimapolitikk for skogen, sier Skorge.  

Nedbygging av skog til bygninger, veier og annen infrastruktur gir store utslipp av klimagasser og utgjør ca. 4 % av Norges årlige utslipp. Regjeringen skriver at klimaeffekten av nedbyggingen vil være «dobbel negativ», fordi den både slipper ut karbon som allerede er lagret i naturen, og forhindrer framtidig opptak av karbon på de samme arealene. Med dagens nedbyggingstakt vil 7% av skogbrukets næringsareal være borte i 2100. I tillegg gir nedbygging av skog et varig tap av artsmangfold. 

– Nedbygging av skog må reduseres kraftig både av hensyn til klima, verdiskaping og biologisk mangfold, avslutter Skorge.