Viken viser til toppår i skogen - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Viken viser til toppår i skogen

Styreleder Olav Breivik i Viken Skog kunne vise til gode resultater på årsmøtet. Selskapet har styrket egenkapitalen med 43 millioner kroner, og har avvirket 3,2 millioner kubikkmeter tømmer.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

Årsresultatet for konsernet er 39,7 millioner kroner, som er opp fra -2,1 millioner kroner i 2016.

‐ Vi har hatt et toppår i skogen. Og jeg vil benytte anledningen til å skryte av administrasjonen og jobben som er gjort, sa Olav Breivik på Vikens årsmøte som ble arrangert på Sundvolden hotell.

Breivik kunne vise til en forbedring i driften på 80 millioner kroner på to år, og skrøt av det lave kostnadsnivået i Viken Skog.

– Vi ligger lavest på kostnader når vi sammenligner oss med andre som kjøper og selger tømmer, skrøt Breivik.

Han viste også til de mange presseoppslagene som Viken har oppnådd i året som har gått. Nærmere bestemt 1100 oppslag. Selv om styreledere  framsnakket mye av den gode jobben som er gjort i Viken for å oppnå målet med svarte tall på bunnlinjen, måtte han innrømme at mange utenforliggende faktorer også har bidratt til det positive resultatet.

– Det har vært et år med høye priser på tømmeret. Baltikum fikk ikke ut tømmeret fordi det var vått, det resulterte i skyhøy pris på norsk tømmer. Valutakursen har også vært på vår side, sa Breivik.

Økonomisjef Mette Toft Bjørgen gikk igjennom tallene og viste til en formidabel omsetningsøkning fra 2014-2017  fra 1,1 milliarder til 2,1 milliarder NOK.

‐ SB skog kom inn i 2015, noe som naturlig nok har stor effekt. Men i 2017 ser vi også at vi tjener penger på eksporten. I 2015 hadde vi et tap på 20 millioner kroner på eksporten vår, sa Bjørgen.

Daglig leder Tor Henrik Kristiansen understreket at forutsigbarhet er nøkkelen til videre suksess.

Daglig leder Tor Henrik Kristiansen snakket om veien videre.

– Vi skal ha vekst i tømmervolumet. Konkurransen i markedet er i dag hovedsakelig hos Viken og Glommen, og gjennom året har Viken Skog styrket sin stilling. Dette bekrefter at satsingen på markedsorientering, profesjonalisering og økt konkurransekraft har gitt resultater, sa Kristiansen.

Han understreket også at forutsigbarhet og jevn tømmertilgang er nøkkelen til god pris for tømmeret.

-Vi må holde fart i industrien, vi legger opp til helårsdrift og barmarksdrift, sa han.

Under generaldebatten ble utfordringer rundt appen DinSkog diskutert. Og et samarbeid andelslagene imellom ble etterlyst.

-DinSkog appen er for dårlig. Vi må ha bedre brukervennlighet og kartdatabasene er utrolig viktige. Hvem skal betale for kartene, jo vi som skogeiere. Da må løsningen også være interessant nok for oss. Jeg vil utfordre styret og administrasjonen om å gjøre noe med dette verktøyet. Jeg forstår ikke hvorfor man ikke evner å samarbeide på tvers av andelslagene når det gjelder dette, sa Lars Henrik Sundby.

Også Nils Peter Undebakke etterlyste større samarbeid.

– Det er nå brukt en del tid på strategier og vi har fått svarte tall på bunnlinjen. Nå må vi ha styringsfart og riktig kurs. Kanskje vi må se på strukturene i samvirkene? Jeg håper heller ikke Norges Skogeierforbunds lederbytte vil bli et hvileskjær, det må være fullt trykk på det næringspolitiske, sa han.

Eilif Due representerte styret i Norges Skogeierforbund.

Nestleder i styret til Norges Skogeierforbund Eilif Due orienterte fra det næringspolitiske arbeidet i året som var gått. Han pekte på at Stortinget har definert Skog- og trenæringen som en strategisk viktig næring for Norge.

– Det skal tidligere administrerende direktør i Skogeierforbundet Erik Lahnstein ha mye av æren for, sa Due.

Han pekte også på at det ligger an til en snarlig avklaring rundt kjøpet av Norske Skog.

-Vi sitter igjen med to mulige kjøpere, Oceanwood og Jens Ulltveit-Moe med Cyrus Capital og Halcyon Captial. Hvem som overtar vil nok offentliggjøres om noen dager, sa Due.

Valgene ble gjort i tråd innstillingen fra valgkomiteen.

Styreleder Olav Breivik ble enstemmig gjenvalgt og har full tillit i selskapet.

-Takk, dette var skikkelig moro. Det å få 182 stemmer av 182 mulige varmer selvsagt en styreleders hjerte. Nå er det viktig og ikke «hvile på laurbærene», men løse nye oppgaver i samme tempo. Organisasjonen blir både større og bedre for hver dag som går. Jeg føler at vi har blitt et skikkelig godt team i Viken Skog, og i 2019 er det ingen som skal være i nærheten av oss. Det blir også en viktig oppgave for oss fremover å få samfunnet til å forstå hvor stor del skogen er i klimaløsningen, sa Breivik.

Flere av delegatene etterlyste samarbeid på tvers av andelslagene.