Vil du bygge i tre? Her er alt på ett sted. - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Vil du bygge i tre? Her er alt på ett sted.

Et nytt digitalt verktøy tetter kunnskapshull om bygging i tre. Bygg21 og Trefokus har lansert en digital veileder som skal gjøre det enklere for eiendomsutviklere og utbyggere å velge trebaserte løsninger.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

‐ Inntil omtrent år 1900 ble stort sett alle bygninger oppført i treverk. Så fikk vi hundre år med stål og betong, sier daglig leder i Trefokus, Aasmund Bunkholt. Det betyr at vi har «tapt» hundre år med byggekunnskap og utvikling når det gjelder å bygge profesjonelle bygninger i treverk i en eller annen form.

En ny epoke begynte med OL i Lillehammer og Oslo lufthavn, Gardermoen. Fra år 2000 har det virkelig blitt fart i byggingen i tre igjen. Norge er verdensledende, hevder de to som står bak den nye treveilederen.

‐ Men, det mangler nok noe oppdatert kunnskap i bransjen, sier seniorrådgiver i Bygg21, Arne Malonæs. Det er derfor vi har samlet kunnskap om treverk i en ny digital plattform.

 

Målet er i første omgang å hjelpe utbyggere (både offentlige og private) til å få vurdert om det kan være en idé å bruke tre i deler av eller i hele byggeprosessen. Fordi byggebransjen har så god erfaring i andre byggematerialer, har de to opplevd mange eksempler på at man kommer på ideen om treverk et godt stykke ut i prosessen. Da kan en slik overgang til treverk bli unødig kostbar.

‐ Vi skal ikke selge inn treverk for enhver pris, sier Bunkholt, men nettstedet som nå er oppe og står skal gi beslutningstagerne reelle valg FØR de trykker på «start-knappen».

Ved hjelp av 40 – 50 eksempler gruppert etter ulike temaer og bygningstyper, skal de også inspirere til hva du som byggherre kan få til med tre som råstoff.

 

Nettstedet finnes på trefokus.no/treveilederen og den blir også liggende på hjemmesidene til Trefokus og Bygg21.

 

‐ Det er godt dokumentert at det kan være fordelaktig å bygge i tre, men dette er fortsatt en godt bevart hemmelighet for mange byggherrer. Denne veilederen dekker et informasjonsgap som kanskje tidligere har hindret mange fra å velge å bygge med trebaserte løsninger, sier Bygg21-direktør Sverre Tiltnes.

 

‐ Mange er usikre på om deres prosjekt egner seg for å bli bygget i tre. Treveilederen viser eksempler på beste praksis fra hele verden og gir svar på de mest stilte og vanligste spørsmålene. Vi har bevisst valgt å ikke bli for tekniske eller fylle veilederen med for mye informasjon om regelverk, men henviser og lenker til kunnskapskilder der det er hensiktsmessig, forklarer Aasmund Bunkholt.

 

Nettstedet vil bli løpende oppdatert. Allerede er det hentet eksempler på ulike bygg både fra Norge og andre land. De vil vise prestisjebygg, men like viktige er de mer vanlige byggene som har tatt i bruk treverk i en eller annen form.

 

‐ Treverk er et flott utgangspunkt for bygninger som skal stå lenge, hevder Arne Malonæs. Så lenge det dekkes til skikkelig, kan det stå i «all evighet». Se bare på stavkirkene våre. De har vart i 1000 år.

Nettstedet Treveilederen.no har egne avsnitt både om brannsikkerhet, økonomi, bærekraft, byggesystemer, montering, logistikk og mye annet.

Klikk deg inn og se selv.