Viser god form før VM i motorsag - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Viser god form før VM i motorsag

Flere av de norske landslagsutøverne viser god form i forkant av VM i motorsag, som arrangeres på Lillehammer fra torsdag – søndag neste helg, 2. – 5. august.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

Gunn Jorunn Sørum, som er PR-ansvarlig under Motorsag-VM, forteller at flere av de håpefulle landslagsutøverne fra Norge, har vist god form flere internasjonale konkurranser rundt om i Europa i løpet av sommeren.

‐ Ole Harald Løvenskiold Kvesth, som er den på det norske landslaget som det kanskje knyttes aller størst forventninger til, vant en konkurranse i Vallorbe i Sveits i sommer, med poengsummen 1672. Dette er knepent bak tyske Ulli Hubers verdensrekord på 1676 poeng fra 2014, noe som viser at Ole Harald er i kjempeform nå inn mot VM på hjemmebane, forteller hun.

Kveseth er 29 år og en av veteranene på laget. Han har konkurrert med motorsag siden 2007, og er verdensrekordholder i sverdsnu (på utrolige 8,36 sekunder), samt tidligere junior-verdensmester (i 2010). Hans beste plassering som senior er fra VM i 2014 da han tok sølv. Han har lenge hevdet seg helt i toppen internasjonalt, men har til gode å vinne et VM. Det har han skumle planer om å gjøre noe med på hjemmebane i år, og han regnes også som en av storfavorittene – om alt klaffer.

Skog.no snakket med Kveseth om hvilke ambisjoner han har foran VM på hjemmebane for drøyt en måned siden (se sak publisert 19. juni – under). Da sa han følgende: – Jeg har jo drømt om å få delta i et VM på hjemmebane siden jeg startet i denne sporten, så det å vinne gull på Lillehammer ville vært helt fabelaktig.

Med sommerens prestasjoner har neppe verken ambisjonene eller troen på egne ferdigheter blitt svekket, men det er små marginer i denne sporten, og en grov feil under en av øvelsene kan i verste fall være nok til at gulldrømmen ryker, noe også Kveseth selv også er svært klar over.

‐ Det som gjelder er å gjøre fem gode øvelser hvor alle detaljer sitter, eller i alle fall uten skikkelige blemmer. Får jeg til det, skal jeg være fornøyd, og da vet jeg samtidig at de som skal tukte meg i sammendraget virkelig skal gjøre det bra. Så får jo tiden vise om jeg får dette til, og hvilken plassering som da blir resultatet, sa han til Skog.no i juni.

I tillegg til proff-klassen, der blant annet Kveseth konkurrerer, er det også en egen juniorklasse (U24) og i år – for første gang i et VM – en egen kvinneklasse.

Sivert Lindstad er yngstemann på det norske laget, og stiller i U24 klassen. Han har mål om gull i U24 og ser ikke bort fra at han også kan bite godt fra seg i proffklassen – hvis han har en god dag.

 

Sivert Lindstad (19), som er Norges fremste håp i U24, vant også, i likhet med Kveseth, sin klasse i Sveits i sommer, med 1626 poeng.

Lindstad, som er fra Hamar er lagets yngstemann men han var likevel den som tydeligst turte å uttale sine ambisjoner for VM, da Skog.no snakket med ham i juni: ­– Jeg går for gull, slo han ubeskjedent fast, og la til at dette var en realistisk ambisjon. Han mente også han skulle høste en så god poengsum under VM at han også burde være i toppen i proffkonkurransen.

Anne-Helene Sommerstad Bruserud blir landets første kvinnelige deltaker i et VM. Hun gleder seg veldig til å måle krefter med andre jenter fra rundt 30 nasjoner totalt.

Også på kvinnesiden har det norske landslaget grunn til å ha store forventinger og ambisjoner. Under konkurransen i Sveits gjorde de tre norske damene som deltok rent bord, og bekledde hele seierspallen.

Anne-Helene Sommerstad Bruserud, som er Norges antatt sterkeste kandidat på kvinnesiden, tok gullet, Trude Bergseth Sletten sølvet, og Pia Schøyen bronseplassen.

Skog.no snakket også med Bruserud i juni. 25-åringen fra Andebu i Vestfold sa da:

‐ Jeg har tevlet med motorsag siden 2010 og vet at jeg på en god dag kan være på høyde med de beste, men siden dette er første gangen det arrangeres egen kvinneklasse i et VM synes jeg det er vanskelig å vite hvor nivået på de andre jentene vil være.

Etter sommerens konkurranser, har hun kanskje fått en pekepinn på det, og Bruseruds ambisjoner har neppe blitt svekket av å høste gullet i Sveits.

Da Skog.no snakket med utøverne i juni, ga de alle uttrykk for at de håpet på fullsatt sal og massiv støtte fra et stort og engasjert norsk publikum under konkurransene. Det er 18 år siden forrige gang et motorsag-VM ble arrangert i Norge (Hurdal/Eidsvoll år 2000).

‐ Alle som har sans for skogsdrift, motorsag og intense, underholdene og spennende konkurranser bør derfor kjenne sin besøkelsestid og ta turen til Lillehammer neste helg, oppfordrer de norske utøverne unisont.

‐ Med et stort og sterkt norsk publikum i ryggen, yter vi også vårt aller beste, lover de.

Landslaget 2018 som skal konkurrere på hjemmebane på Lillehammer i august. F.v.: Kristoffer Lund, Ole Harald Løvenskiold Kveseth, Øystein Koht-Norbye, Sivert Lindstad og Anne-Helene Sommerstad Bruserud. (Bildet er fra en av vinterens treningssamlinger).

De norske deltakerne på Lillehammer består av:

Ole Harald Løvenskiold Kveseth; Øystein Koht-Nordbye; Kristoffer Lund; Sivert Lindstad (U24); Anne-Helene Sommerstad (Wom); Pål Agnar Tveitan; Ole Jørgen Sigvartsen; Halvor Stavdal; Marius Kyllenstjerna Hansen (U24) og Pia Schøyen (Wom).