VM i Timbersports ble et forrykende show
VM i Stihl Timbersports ble et forrykende show for en fullsatt Håkons hall i Lillehammer i helga. Dessverre gikk det norske landslaget tidlig ut i lagkonkurransen fredag kveld, da de ble slått med noen tidels […]
Det norske landslaget hadde før VM satt seg et ambisiøst mål om å nå kvartfinalen i årets VM i Stihl Timbersports på hjemmebane. Dessverre gikk det ikke helt som de norske gutta hadde ønsket. Selv om alt det tekniske gikk bra og gutta jobbet fint sammen i den andre kvalifiseringsrunden til åttendedelsfinalen, holdt det ikke helt inn.
På det norske landslaget under årets VM deltok Ole Ivar Lierhagen (lagkaptein), Vebjørn Sønsteby, Ole Magnus Syljuberget, Jon Arne Borg Engø og Olaf Tufte.
Det norske laget klokket inn på tiden 1.23.74, men ble altså slått med noen fattige tidels sekunder av Belgia, som var ferdige med sin runde på 1.22.83. Dermed ble det Belgiske laget som gikk til åttendedelsfinalen, på bekostning av Norge. Den brutale sannheten var dermed at det norske laget bare fikk knappe halvannet minutt til å vise seg fram for hjemmepublikum i årets verdensmesterskap. Dette viser hvor små marginene er, og hvor brutal konkurranseformen er innenfor Stihl Timbersport. De norske guttene la heller ikke skjul på at de var skuffet over å ha blitt slått ut av konkurransen med så små marginer.
‐ Dette var jævlig surt – og det kan du sitere oss på, slo guttene kontant fast da Magasinet Skog møtte dem «back-stage» etter den siste kvalifiseringsrunden.
‐ Det hadde vært en ting om vi var blitt slått med fem til ti sekunder, da hadde vi jo ikke vært gode nok, men med bare noen tidels sekunder var vi SÅÅÅ nære å gå videre. I fjor hadde vi en tid på 1.05. så jeg vet at med maksimal klaff kunne vi hevdet oss enda høyere i dag. Vi har offisielle konkurransetider som er 10-15 sekunder bedre enn tiden vi klokket inn i dag, så vi har mer inne enn det vi fikk vist i dag, slo lagkaptein Ole Ivar Lierhagen fast.
‐ Det vi uansett kan ta med oss som oppløftende i dag er at vi stadig tar nye skritt, blir bedre og nærmer oss den internasjonale eliten år for år. Vi har aldri trent hardere og hatt et mer seriøst opplegg før VM. Selv om vi ikke hadde marginene helt med oss i dag, er jeg fornøyd med at vi tross alt blir stadig mer stabile på et internasjonalt toppnivå, slo Lierhagen fast.
Lørdag var det individuelle konkurranser. Her var det Vebjørn Sønsteby (21) som skulle forsvare Norges ære. Unggutten fra Brøttum i Ringsaker hadde satt seg et ambisiøst mål om å ende opp blant de seks beste. Det målet innfridde han dessverre ikke. Av totalt 12 som konkurrerte i den individuelle finalerunden, ble Sønsteby til slutt nummer 11.
‐ Det er selvfølgelig surt, spesielt siden jeg vet jeg kan så mye bedre. Men jeg konkurrerer mot menn i 40-årene som har mye mer erfaring enn meg, så jeg må prøve å huske på det midt oppi skuffelsen, sa Sønsteby, etter finalen.
Selv om resultatet ikke helt sto til forventningene for det norske landslaget, var guttene ellers godt fornøyd med arrangementet på hjemmebane, og den gode stemningen i salen. Over 6000 personer hadde funnet veien til Håkons Hall på Lillehammer denne helga, og de norske guttene følte at de hadde god støtte i publikum under sine øvelser.
– Det er klart det er gøy å vise seg fram foran en fullsatt og feststemt Håkons hall. Det gir ekstra motivasjon, og vi skulle gjerne hatt anledningen til å vise oss frem i flere av finaleheatene i dag, slo guttene på landslaget fast.
Årets lagkonkurranse ble, nærmest oppskriftsmessig, vunnet av laget fra New Zealand, de regjerende verdensmestrene fra konkurransen i Stuttgart i fjor. De slo Polen i finalen, og klokket inn på 51.76 i finalen. Kveldens beste tid satte Australia med 47.85 da de slo Canada i bronsefinalen. For de fem norske guttene gjelder det nå bare å legge seg i ny hardtrening for å hevde seg enda bedre når neste VM går av stabelen i Liverpool i Storbritannia neste år.
Den individuelle konkurransen ble vunnet av regjerende verdensmester Jason Wynyard, fra New Zealand. At de norske karene sliter med å hevde seg særlig mot motstanderne fra New Zealand, kan kanskje forklares med at Timbersports er noe nær en nasjonalsport både på New Zealand og i Australia. «Down under» er med andre ord Timbersports større enn langrenn er for oss nordmenn.
Ut fra publikumsinteressen på Lillehammer i helga, er likevel primus motor for Stihl Timbersports i Norge, Bjørn Sønsteby optimistisk på sportens vegne her i landet.
‐ Det er helt fantastisk å se at nordmenn lar seg rive med av denne sporten. Stihl Timbersports er større enn langrenn på verdensbasis, men fortsatt litt mindre kjent her i Norge. Vi hadde VM på hjemmebane i 2012 også, men responsen i år har nådd nye høyder. Det er helt tydelig at nordmenn begynner å få øynene opp for Timbersports, sier Sønsteby, som til daglig jobber som country manager i Andreas Stihl AS i Norge.
Stihl Timbersports Word Championship ble arrangert helgen 3. og 4. november i Håkons Hall i Lillehammer. VM er det største årlige arrangementet innenfor denne internasjonale «tømmerhoggerkonkurransen». Under årets VM deltok 120 deltakere fra totalt 23 nasjoner på lagkonkurransen og de individuelle øvelsene, samlet sett.