Slik kan koronaviruset påvirke markedet
Fremdeles sendes tømmer av gårde til industrien som før. Tømmerforhandlerne frykter likevel at industrien kan rammes hardt, noe som igjen vil påvirke tømmeromsetningen.
Håkon Helgerud Myhra, daglig leder i Viken AT Markets, forteller at de vurderer situasjonen fortløpende. Etter en tøff periode med stort utbud av billetømmer i Europa er det ennå usikkert hvordan koronaviruset vil påvirke tømmermarkedet.
– Vi har tatt en runde med alle våre eksportkunder de siste dagene. Ting endres fort, men foreløpig går alt som planlagt når det gjelder våre leveranser. Våre kunder er først og fremst bekymret for om koronasmitte vil ramme ansatte. Noe som kan gjøre at det blir vanskelig å opprettholde produksjonen for industrien, sier Helgerud Myhra.
Viken AT Markets er Viken og AT Skogs eksportselskap som ble opprettet i 2015.
Etter et tøft år med pressede priser i Europa, melder Myhra at de endelig hadde begynt å se noen lyspunkter i trelastmarkedet før siste ukes utvikling.
– Hvordan vurderer dere virkesprisen fremover?
– For tremasse hadde prisene tilsynelatende nådd bunnen og var svakt på vei opp. Vanskelige driftsforhold i skogen i Baltikum og Norden har vært med på å redusere lagrene, og dermed forbedret virkesbalansen gjennom vinteren, sier Myhra.
Prisene har nådd bunnen
Tyskland og Mellom-Europa har fortsatt store utfordringer med billetømmer, men sagtømmerprisene i Tyskland ser ut til å ha nådd bunnen.
– Mange Europeiske trelasteksportører har rettet seg mot det amerikanske markedet i vinter. Her har trelastprisene økt gjennom vinteren, men dessverre ser det ut til at prisene er på vei ned igjen. Vi opplever fortsatt etterspørsel etter rundvirke til Kina, men fraktratene mot Asia er nær doblet på grunn av redusert containerkapasitet. Siste ukene skal det ha vært en bedring med tanke på containerkapasitet, sier Myhra.
– Bør man regne med at etterspørselen etter virke i Europa og globalt vil svekkes?
– I et litt lengre perspektiv er alle selvfølgelig bekymret for en global resesjon som vi ramme de aller fleste næringer. Vi følger selvfølgelig situasjonen løpende og må være forberedt på raske endringer dersom våre kunder skulle få store utfordringer i markedet eller med produksjon, sier Helgerud Myhra.
Må opprettholde et visst forbruk
Jostein Smemo, salgssjef i Allskog, bekrefter Helgerud Myhras oppfatning av situasjonen.
– Hvis det blir innført strenge tiltak der industrien må stoppe opp på grunn av total isolasjon en periode vil dette bli stygt, før vi får en oppgang igjen. Nøkkelen er at de viktigste markedene nå ikke blir lammet, og at et visst forbruk opprettholdes, sier Smemo.
Også Håkon Bakken, markedssjef i Glommen Mjøsen Skog, mener det er grunn til å være forsiktig optimist som en del av råvareforsyningsleddet.
– Generelt er de fleste industriene optimister og kjører som normalt inntil det eventuelt ikke går lenger på grunn av marked, drift eller råvare. Råvareforsyningen vil trolig være den minst utsatte delen av hele verdikjeden.