Regjeringen foreslår brutalt kutt i frivillig skogvern  - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Regjeringen foreslår brutalt kutt i frivillig skogvern 

Regjeringen foreslår et kutt 444 millioner kroner i dagens bevilgning til frivillig vern av skog. Skogeierforbundet mener regjeringen ikke følger opp sin egen naturmelding med dagens budsjettforslag. 

I statsbudsjett for 2024 sørget regjeringens budsjettpartner SV at bevilgningen til frivillig vern ble økt fra 539 til 800 millioner kroner som var et historisk høyt nivå. I budsjettforslaget foreslår regjeringen å mer enn halvere fjorårets bevilgning. Det er dramatisk for skogvernet og vil i praksis innebære full stopp inngåelse av nye avtaler med skogeierne. Det vil i 2025 ikke være rom for annet enn å fullføre allerede inngåtte avtaler. 

– Det er komplett uforståelig at regjeringen ikke tar miljøarbeidet i skogen mer på alvor. Skogeierne tilbyr areal til vern, men regjeringen sier nei takk. I stedet for kutt, burde bevilgningen økt til én milliard kroner i året. Det ville sikret at frivillig vern av skog også framover blir et effektivt virkemiddel i miljøpolitikken, sier administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, Per Skorge.   

I slutten av september la regjeringen fra naturmeldingen, en handlingsplan for hvordan Norge skal oppfylle forpliktelsene i den internasjonale naturavtalen.    

– I naturmeldingen viser regjeringen til at frivillig vern av skog er et viktig virkemiddel for å nå målene i naturavtalen. Før trykksverten i naturmeldingen er tørr, foreslår den samme regjeringen dramatiske kutt i bevilgningen til frivillig vern. Dette henger overhodet ikke sammen. Det er uforståelig at regjeringen ikke prioritere ordningen høyere i budsjettforslaget, sier han.  

Årlig stridstema  

Ordningen med frivillig vern har vært en suksess. Siden starten i 2005, har mer enn 900 områder blitt vernet frivillig. Til sammen utgjør det et areal på størrelse med Akershus fylke.  

På tross av bred oppslutning om frivillig vern på Stortinget, har bevilgningen til skogvern blitt et årlig stridstema i budsjettforhandlingene.  

– År etter år har regjeringen foreslått kutt, mens SV har avvist kuttene og løftet fram det frivillige skogvernet. Ordningen har brei støtte både i skogbruket og i miljøbevegelsen. Det er på tide at det blir ro rundt ordningen og skogeierne som tilbyr skog til vern sikres forutsigbarhet, sier Skorge.  

Lang kø  

De siste årene har køen av skogeiere som har ønsket å tilby frivillig vern økt og ventetiden har vært opptil fem år. I tillegg har tilbudte skogarealer hvor det er konstatert viktige vernekvaliteter, blitt kastet ut av køen med henvisning til manglende budsjettdekning.  

– Nå er det om lag 600 skogområder som er tilbudt hvor skogeiere venter på svar fra myndighetene. Jeg håper vi en gang for alle kan bestemme oss for å satse på frivillig skogvern slik at ordningen sikres forutsigbarhet i mange år framover, avslutter Per Skorge.