Alle ville høre om trebyggeri
Det ble fullsatt sal da Norges Skogeierforbund inviterte til seminaret «Hvordan kan vi bygge mer i tre?» i Arendal.
Å bygge i tre er i vinden, og det ble tydelig også under årets Arendalsuke. Ordstyrer Aasmund Bunkholt i Trefokus kunne ønske en sprengt sal velkommen til seminaret i regi av Skogeierforbundet.
Først ut av innlederne var Kristin Vedum som har tittelen Tredriver i Agder, Telemark og Buskerud. Hun jobber som pådriver for økt bruk av tre, både regionalt og nasjonalt. På seminaret fortalte hun hvordan det jobbes for å spre kunnskapen om det å bygge i tre.
– Vi ser at det er et stort marked blant offentlige bestillere, og vi jobber mye med kommuner og fylkeskommuner for å spre kunnskap og forståelse for det å bygge i tre. Det er fremdeles mange spørsmål rundt det å bruke tre i store og høye bygg, men vi får stadig mer kompetanse på feltet. Vi er med på å spre informasjon og skal bistå med å hente inn nødvendig kompetanse, sier Vedum.
Hun viste flere flotte eksempler på nye skolebygg og sykehjem i tre, og viste til at kostnadene med å bygge i tre nå er på linje med betong og stålbyggeri. Hun fortalte også om Norges første svanemerkede skole bygget i massivtre i Røyken, Sydskogen skole.
– Dette er den første skolen i sitt slag i Norge, og prosjektet skal gi både elever og ansatte et miljøvennlig bygg.
Både Statsbygg og Veidekke deltok på seminaret, og fortalte om stor satsing på tre.
– Vi har offensive klimamål, på lang sikt skal vi redusere klimagassutslippene våre med 90 prosent. Det å bygge mer i tre, er en god måte å levere gode resultater raskt på, sa Audun Blegen i Veidekke.
Han fortalte også om den første kommersielle boligblokken i massivtre i den nye bydelen Lilleby i Trondheim.
– Dette har virkelig vært en gamechanger, og noe vi er stolte av i Veidekke. Det er helt andre krav når det skal bygges privatboliger enn for eksempel studentboliger og sykehjem, fortalte han.
Administrerende direktør i Statsbygg Harald Vaagaasar Nikolaisen, gjorde det klinkende klart i sitt innlegg.
– Å bygge i tre, det er vi for!
Han fortsatte likevel med å understreke at i Statsbygg handler det om å finne de riktige materialene til de ulike prosjektene.
– Tre er veldig bra i samvirke med andre materialer, og i framtiden kommer vi til å være opptatt av hvilke materialer som egner seg best i samvirke med andre, sa Nikolaisen.
Han trakk frem modulbygg som et eksempel på bygg der tre egner seg spesielt godt. Han kom også inn på spørsmålet om regjeringsbygget og materialvalg videre.
– Initiativet Stortinget tok var veldig bra. Det er flott at politikerne begynner å legge seg opp i hvilket materiale vi bruker i bygningene våre. Når det er sagt, så vil nok ikke regjeringsbygget bli et ensidig trekonsept, men det vil også bli brukt tre. Det er viktig at vi bruker dette prosjektet til å utvikle treprodukter som lar som kommersialisere, og som da ikke er spesifikke for kun dette prosjektet, sa Nikolaisen.
Jan Lindal, i Lindalgruppen, holdt også innlegg, og fortalte om deres suksess innen industrielt byggeri.
Magne Knutsen Asdal, avdelingsleder for bygg og anleggsteknikk på Sam Eyde VGS, var også invitert som foreleser. Han betonte hvor viktig det er at undervisning, materiell og skoleløpet er tilpasset fremtidens behov innen trebyggeri.
– Her har vi en jobb å gjøre, understreket han, og utfordret byggebransjen og tremiljøet til å komme på banen for å kapre ungdommen for fremtiden.
Linker til presentasjonene ligger til høyre i saken.