AT Skog etterbetaler 25 millioner - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

AT Skog etterbetaler 25 millioner

Vel 3000 medlemmer som har levert tømmer til AT Skog i 2016, 2017 eller 2018, får nå etterbetalt til sammen 25 millioner kroner.

Av: Stine B. Solbakken, AT Skog
access_time Publisert

Hva den enkelte skogeier får av etterbetaling, bestemmes av tømmervolumet vedkommende har solgt til AT Skog.

Samvirkeloven definerer hva et overskudd i samvirkeforetak kan benyttes til. Styret i AT Skog etablerte etterbetalingsfondet i 2016. Med overskudd i tre år på rad, har fondet økt til 25 millioner kroner. Pengene skal nå utbetales til medlemmer, som har hatt samhandel med AT Skog i denne perioden.

– Etterbetalingsfondet fordeles ikke til de som eier oss, men de som bruker oss og legger grunnlaget for selskapets inntjening, sier administrerende direktør Anders R. Øynes i AT Skog. – Jeg er veldig godt fornøyd med at overskuddet utbetales til medlemmene i AT Skog. Det er et viktig prinsipp i selskapet at lønnsomheten føres tilbake til medlemmene, sier han.

Pengene skal gå til grus

– Pengene skal gå til grus, som vi nettopp har fylt på plassen der tømmerbilen snur, sier Heidi Aspeflaten (35) fra Bamle i Telemark.

Hun er en av de vel 3000 skogeierne som nå får etterbetaling fra AT Skog. Heidi får totalt rundt 19 000 kroner, eller ca. 9 kroner per kubikk hun leverte fra hogsten hun og samboeren gjennomførte i 2018.

– Jeg hadde ikke hørt om etterbetalingsfondet, så dette var en positiv overraskelse, sier Heidi, som flyttet hjem i 2015 etter ti år i Bergen med studier og advokatjobb. I januar startet hun egen advokatpraksis i Porsgrunn.

– Jeg har vokst opp med pappa som har drevet gård og jobbet praktisk, men jeg har ikke selv deltatt spesielt aktivt i skogsarbeidet. Pappa er fortsatt en god støtte etter at vi overtok gården. Han kjenner skogseiendommen godt, har bygd og vedlikeholdt skogsveier og forvaltet skogen. Det er trygt at han er nær når vi skal ta beslutningene. Vi har planer om å hogge mer i vinter, forklarer Heidi. Samboeren har også full jobb, og sammen har de to små barn.

Investerer i gården

Heidi Aspeflaten liker kontrasten hun nå har med jobb og bosted. På kontoret er det dress og høye hæler før hun drar hjem til firehjuling og frisk luft.

– Det er veldig fint å ha oppgaver hjemme som gir fysisk aktivitet og mulighet for å koble av kontorjobben. Det er kanskje ikke så spennende å bruke etterbetalingen på grus, men vi er opptatt av å investere i eiendommen. Vi satt av 20 % av tømmeroppgjøret på skogfond og dette skal brukes til nødvendige tiltak i skogen, forteller hun.

Utbetalingsdato fra AT Skog er 25. november.