Feståpning for TEWO - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Feståpning for TEWO

Med ny produksjonslinje på plass kan TEWO, som lager et unikt isolert massivtreelement, levere ett hus om dagen. Neste år utvider de fabrikken i Hurdal med egen platefabrikk.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

– Jeg var tidlig sikker på at vårt produkt er etterspurt på markedet, sa gründer og leder for TEWO, Henning Thorsen i sin åpningstale.

– Mange vil gjerne bo i miljøvennlige og grønne boliger, men de er ikke villige til å betale en altfor høy pris for det. Dessuten må boligene kunne produseres raskt. Derfor er det så viktig at vi produserer et bærekraftig og miljøvennlig produkt, samtidig som vi har en automatisert produksjonslinje.

Han gav også de 200 gjestene på fabrikkåpningen en kort innføring i den lange reisen han har vært på mens han har jobbet med å utvikle TEWO fra ide til produksjon i Hurdal på Flaen Sag og Høvleri sitt område.

– Mange spør hvem er gründeren? Da sier jeg at det er alle de jeg har møtt på veien, og de ansatte, sa Thorsen som var svært rørt da han takket sine mange støttespillere, samarbeidspartnere og investorer.

Åpnet med en sag

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad stod for den offisielle åpningen ved å sage over et at TEWOs egne elementer med representanter fra norsk skog- og trenæring, kommunen og byggeindustrien i salen.

–  I dag har vi regelrett kjørt gjennom skogen for å komme hit til produksjonslokalene. Her ser vi et eksempel på verdiskapning av tømmerstokken inne i skogen. Denne fabrikken må du ta vare på, for de er gullet ditt, sa hun henvendt til Hurdals ordfører Runar Bålsrud i salen.

Bollestad lover at Regjeringen skal satse videre på skog- og trenæringen.

– Det skulle bare mangle. Vi må gå foran som gode eksempler og vise at vi ønsker å satse på en grønn og bærekraftig næring, sa Bollestad til Magasinet Skog.

Fabrikken ble naturlig nok åpnet med en sag.

Kan femdoble

TEWO har så langt levert komplette bygningssystemer til cirka 80 bygg i Norge og Nord-Sverige. Alt fra hytter, boliger, rekkehus og barnehager er blitt oppført langt raskere enn med tradisjonelt bindingsverk.

TEWOS produkt bygger på et isolert massivtreelement, og fungerer som et modulært byggesystem. Operativ sjef Erland Lundby gleder seg til de kommer i gang med å produsere på den helautomatiske linjen og sier at de nå kan femdoble produksjonen.

Dette er en viktig milepæl for oss. Det er mange som har stått på og jobbet knallhardt for at vi nå skulle bli klare til åpning. Så langt har det vært stor interesse for produktene våre, og vi har allerede mange prosjekter for høsten og vinteren, sier Lundby.

Inne i de nye fabrikklokalene. Tronrud Engineering har utviklet den nye produksjonslinjen, blant annet med CNC-styrte freser.

Ved åpning av platefabrikken neste år blir hele produksjonen gjort i Hurdal, og fabrikken vil kunne kjøpe trevarer direkte fra sagbruk.

Volumet skal økes gradvis og ved behov, siden produksjonen nå kan tas med flere skift. Lundby sier at de vil ha behov for omtrent samme antall ansatte, mulig noe økning for å betjene de nye maskinene.

– Vi er blant annet på jakt etter en ny sivilingeniør, sier Lundby.

TEWO har allerede levert til Sverige og vil også satse videre i et europeisk marked.

– Nå vil vi øke arbeidet med å lisensiere ut løsningene til TEWO til utlandet, sa selskapets svenske styreleder, Gunnar Olofsson, under åpningen.

 

Termowood har spesialiert seg på tremoduler med isolasjon i midten.