Investerer 22 millioner i Termowood - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Investerer 22 millioner i Termowood

Det statlige investeringsselskapet Investinor investerer nærmere 11 millioner i bygningselement-produsenten Termowood i Hurdal. Det familieeide investeringsselskapet Oxer Kapital er også med i emisjonen, som er på totalt 22 millioner, skriver selskapet i en pressemelding.

Av: Åsmund Lang
access_time Publisert

‐ Termowood er et unikt selskap som er med på å endre byggebransjen i en betydelig mer effektiv og miljøvennlig retning. Sammen med Oxer Kapital og de andre nye eierne håper vi å kunne tilføre både kapital og kompetanse som kan bidra til å ta selskapet videre, sier administrerende direktør Haakon H. Jensen i Investinor.

TermoElement består av tresjikts massivtre med isolasjon mellom de ytre og indre elementene.

Termowood leverer bygningselementer av trevirke basert på en patentert teknologi og byggesystem, nærmest som et «lego-prinsipp». Dette gir et svært konkurransedyktig produkt med hensyn til byggetid, miljø, kvalitet og pris. Termowood er en hybrid mellom tradisjonelt bindingsverk og massivtre.  Selskapet er i tidlig fase, men har allerede levert elementer til et titatalls prosjekter fra sin førstegenerasjons produksjonslinje, herunder eneboliger, flermannsboliger, barnehage, omsorgsbolig, sjøboder, garasjer, tilbygg og rehabilitering.

‐ Vi er imponert over gjengen som har bygd opp Termowood som en sterk utfordrer i byggebransjen med et innovativt konsept som allerede tilfredsstiller morgendagens krav til både passivhus og plusshus. Produktet er optimalisert for helautomatisk robotisert produksjon og gir en betydelig rasjonalisering av timerforbruk, samt mulige feilkilder i et byggeprosjekt. Samtidig gir utformingen nærmest ubegrenset arkitektonisk frihet og svært kort vei fra tegnebrett til ferdig hus, sier investeringssjef Per Erik Sandersen i Oxer Kapital.

‐ Dette er akkurat hva mange i verdikjeden og øvrige aktører har etterspurt i lang tid. Vi håper vår bakgrunn, innsikt og posisjon i eiendom- og byggebransjen kan bidra til at Termowood når sin målsetninger, fortsetter han.

Investinor går alltid sammen med private aktører når selskapet investerer, og fungerer slik som en brobygger mellom privat og offentlig kapital. Totalt er emisjonen på 22 millioner kroner, hvor Investinor går inn med 49 prosent av beløpet. Oxer Kapital investerer 6,5 millioner, mens noen mindre investorer og eksisterende aksjonærer går inn med resterende beløp. Emisjonen skal finansiere en andregenerasjons produksjonslinje som er utviklet i nært samarbeid Tronrud Engineering – et av Norges ledende high-tech miljøer.

‐ Vi har vært igjennom en vellykket demonstrasjonsfase og går nå over til fullskala, tilnærmet helautomatisert produksjon lokalisert i Hurdal. Produksjonen vil være basert på norsk trevirke. Vi er svært fornøyde med at Investinor og Oxer Kapital, som profesjonelle investorer i vekstselskaper, er kommet med på laget, sier Nils Otto Ørjasæter, styreleder i Termowood.

‐ Fordelen med Termowood kontra tradisjonelt bindingsverk er at det elementbaserte oppsettet gir inntil 60-80 % raskere byggetid på byggeplassen. Byggekostnadene reduseres med 10-30 %, det er bedre bæreevne og det er mer miljøvennlig, sier Ørjasæter.

Elementene er tilvirket med høy presisjon og skal kunne bygges nærmest som et Lego-sett på byggeplassen. Det reduserer byggetiden og kostnadene i forhold til vanlige byggemetoder.