La skogbunn i bybarnehager - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

La skogbunn i bybarnehager

Forskere la inn skogbunn i finske bybarnehager. Det hadde en klar effekt på immunsystemet.

Av: Gina Aakre
access_time Publisert

For første gang er det gjort en såkalt intervensjons-studie på dette temaet. Det vil si at forskere har endret miljøet for å se hva som skjer. Finske forskere satte inn skogbunn, plantebokser og gressmatter i finske bybarnehager. De oppdaget at tiltakene endret samfunnet av mikrober på huden og i magen til barna. Det hadde også en effekt på immunsystemet, skriver forskning.no.

– Dette støtter antagelsen om at kontakt med naturen forhindrer forstyrrelser i immunforsvaret, for eksempel autoimmune sykdommer og allergier, sier en av forskerne bak studien, Aki Sinkkonen.

75 barn mellom tre og fem år var med i studien og undersøkelsen ble gjort ved 10 barnehager. Det var to kontrollgrupper. Tre barnehager var naturbarnehager. Tre var nesten uten grøntområder. Fire barnehager var først uten grøntområder, så la forskerne på skogbunn og gress.

Skogbunnen bestod av mose, blåbærbusker, krekling og røsslyng. Forskerne satte inn plantekasser som barna fikk dyrke planter i, og ga dem torvblokker til å klatre på.

.

Flere typer bakterier

Etter en måned undersøkte forskerne om miljøendringen hadde noen effekt.

De fant at samlingen med mikroorganismer på huden og i tarmen hadde endret seg hos barna som lekte i barnehagene med skogbunn.

Mikroorganismene ble mer varierte og tarmfloraen begynte å ligne mer på det forskerne så hos barna i naturbarnehagene. Disse endringene var knyttet til nivåer av cytokiner og regulatoriske T-celler, som inngår i immunforsvaret.

Karin C. Lødrup Carlsen er professor ved Universitetet i Oslo og forsker på astma, allergi og lungesykdommer hos barn og unge. Hun sier til forskning.no at endringene som forskerne fant ser ut til å være bra for et mer veltilpasset immunsystem.

– Absolutt. De så at mangfoldet i mikrobiomet øker. Det er mange studier som viser at et begrenset mangfold kan være assosiert med uheldige helsetilstander. Bakterienes betydning for helsen er et eksploderende forskningsfelt, sier Lødrup Carlsen.

Carlsen tenker at det kan være et fint og billig tiltak og la naturen spille på lag med folkehelsa.

– Den nye studien er et «proof of concept», at ja, du kan faktisk bringe naturen inn i byer, men da må vi slutte å asfaltere alle steder, og ha bare pene parkanlegg med to typer trær og gressplen. Det er fint det også men det løser ikke problemet.