Nye EU-krav kostbart for skogsmaskinbransjen - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Nye EU-krav kostbart for skogsmaskinbransjen

Nye EU-krav til rengjøring av skogsmaskiner som skal eksporteres fra Norge til et EU-land blir dyrt for skogsmaskinbransjen.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Ved eksport av maskiner, kjøretøyer, redskaper eller utstyr som har vært brukt til landbruks-, hagebruks- eller skogbruksformål til EU, stilles det nå krav til rengjøring og plantesunnhetssertifikat, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Hensikten med å sikre at utstyret er fritt for jord- og planterester, er å redusere faren for at alvorlige planteskadegjørere følger med fra land utenfor EU. Kravene ble innført midt i desember i fjor.

‐ Betydelig merkostnad

Daglig leder Tore Aaslund hos Komatsu Forest sier til Magasinet Skog at han forstår frykten for skadelig spredning, men at dette får store konsekvenser for kostnadene i forbindelse med eksporten.

– Vi bruker tre ganger så lang tid på rengjøringen, for det kan jo finnes jord og små flisrester i hver krok. Når sunnhetssertifikatet kun gjelder i ti dager, betyr dette mye for oss, sier Aaslund. Komatsu Forest eksporterer hele 75 prosent av alle brukte skogsmaskiner etter 8-10 000 timer.

De norske maskinene er populære i andre land fordi de er godt utstyrt og har få arbeidstimer. Ofte er de kjørt av én sjåfør i et mindre entreprenørselskap og er mellom fire og fem år når de eksporteres.

De nye EU-kravene gjelder også hvis maskinene kun transporteres innom EU-landet.

Sertifikatet og Mattilsynets kontroll koster i underkant av 1 500 kroner, men det er altså det ekstra renholdet som koster mest for eksportørene.