Plukker opp fløterhaka – skal arrangere VM - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Plukker opp fløterhaka – skal arrangere VM

Etter et par års opphold med koronapause skal det igjen til sommeren endelig avgjøres hvem som er best i verden i tømmerfløting.

Av: Marius Lippestad
access_time Publisert

I år skal VM i tømmerfløting avholdes på Glomma i Elverum, det er Anno Norsk Skogbruksmuseum i samarbeid med Glommen Mjøsen Skog, Skogselskapet Hedmark og Finnskogen Adventures som skal sørge for folkefest i Elverum 10 og 11 juni.

– Dette blir en happening, smiler Stein Tore Andersen, ansvarlig for festivalen og ansatt ved Skogbruksmuseet. Sammen med Nina Bogerud Caspari, også hun ansatt ved museet, Sverre Holm fra Glommen Mjøsen Skog, samt Lars Erik Rønningen fra Skogselskapet Hedmark er de klare for å lage folkefest langs Glomma i juni.

– VM i tømmerfløting ble for første gang arrangert i Osen tilbake i 2015. Da vi fikk spørsmål om å overta arrangementet fra Østerdalen Festivalforening og Osen Grendelag tenkte vi at dette passet oss bra. Tømmer ble fløtet i Glomma i drøyt 600 år, frem til 1985. Arrangement- og temamessig er dette noe som passer veldig godt for oss på museet, forklarer Andersen.

Rekruteringsarena

På Skogbruksmuseet driver de daglig undervisning om tømmerfløtingens historie. I sommer kan altså folk se 14 lag kjempe om verdensmestertittelen, som i dag holdes av Skogfrøverket på Hamar. Det blir fart, action og spektakulære scener som skal utspille seg på Glomma.

– Vi ser på dette som en ypperlig arena for å rekruttere folk til skogbruket. Det vil skje mye spennende de to dagene på Elverum, håpet er at dette skal være med å trigge unge til å velge skog, forklarer Stein Tore Andersen.

– Dette blir en arena for å vise frem det siste innen skogsdrift. De virkelig store maskinene, men også droner og det siste innen elektriske motorsager.. Både voksne og barn kan få prøve å fløte tømmer selv, og ta del i konkurranser og aktiviteter på museet. Vi har laget overnattingspakker for vennegjenger og familier som kommer langveisfra, alt ligger til rette for dager fulle av opplevelser, sier Bogerud Caspari. Her kan du overnatte på hotell eller ta en «natt på museum» i en gammel tømmerkoie som de gamle fløterne.

Laget fra Høgskolen i Innlandet Evenstad deltok i 2019. På laget var Martin storberget, Lars Erik Rønningen, Petter Almås og Tarald Økseter. Foto:Foto, Marianne Storberget Alme

– Alle kan delta

Programmet er ikke helt klart ennå. Men at det skal kjempes i de fire grenene: Tømmerfløting, brenne bål og koke kaffe, lensing og løping på tømmer, det er i alle fall helt sikkert.

Lars Erik Rønningen fra Skogselskapet Hedmark sitter i arrangementskomiteen. Han har selv erfaring som utøver fra VM.

– Det jeg husker best, bortsett fra de vonde knærne, er alle de gode samtalene og muligheten til å knytte nye kontakter. Særlig spennende var det å bli kjent, å diskutere med de svenske deltagerne, sier Rønningen.

Mesterskapet er åpen for alle, og ifølge Rønningen er det lite som skiller kvinner og menn i disse øvelsene. Rene jentelag, mixlag og herrelag, alt er lov. På hvert lag er det fire deltager, pluss én reserve. Det er satt et tak på 14 påmeldte lag. Arrangørene ønsker utenlandske lag velkomne.

– Nå skal vi først arrangere dette for første gang. På sikt håper vi at Fløterfestivalen og VM i tømmerfløting kan utvikle seg videre og bli større med deltagere fra flere land enn Norge og Sverige, forklarer Andersen.

Skogsymposium

I tilknytting til tømmerfestivalen arrangerer Glommen Mjøsen Skog sitt årlige arrangement Skogsymposium 9.-10. juni. Sverre Holm forteller om årets opplegg:

– Det er primært rettet mot hele skognæringen, skogeiere og de i operative stillinger i skogbruket, men også andre kan delta. Over to dager vil de påmeldte få et tett program med spennende punkter. Den første dagen vil deltagerne få et innblikk i nyvinninger i skogbruket. Der vil de få se siste nytt av hogstmaskiner, planteredskaper og bruk av drone. Dag nummer to blir mer skogpolitisk. Med spennende foredrag fra personer som har spisskompetanse innenfor sine fagfelt. Ikke alle foredragsholderne er 100 prosent bekreftet, derfor kan vi ikke gå ut med navn helt ennå, opplyser Holm.

Ønsker sponsorer

Det er liten tvil om at skogbruket vil være samlet til en helg full av aktiviteter på Elverum i juni. Sikkerheten til deltagerne i verdensmesterskapet blir tatt på største alvor. Øvelsene blir testet i god tid i forkant, slik at alt skal være trygt når Fløterfestivalen braker løs.

Bogerud Caspari kommer avslutningsvis med en oppfordring til næringslivet:
– Vi lager sponsorpakker med stor synlighet både på festivalområdet, på nettsider og på museet. Dersom noen ønsker å bidra til festen må de bare ta kontakt, smiler hun.

Du kan melde deg på og lese mer om arrangementet på Floterfestivalen.