Svensk oljegigant satser på biodrivstoff i Norge - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Svensk oljegigant satser på biodrivstoff i Norge

Svenske og finske drivstoffgiganter sikler på norsk skog. Preem vil sikre seg minst 120 millioner liter bio­drivstoff fra Agder, skriver Nationen.

Den finske drivstoffkjeden ST1 er inne i selskapet som planlegger biodieselproduksjon ved den gamle Norske Skog-tomta på Hønefoss. Nå henter Bergene Holm Nordens største drivstoffprodusent til sitt biozin-prosjekt.

Preem bidrar til å bruke 25 millioner kroner på å få ferdigstilt arbeidet med Norges første storskala biodrivstoffabrikk. Gjennom Biozin Holding AS går svenskene inn i utviklingen av anlegget som får en prislapp på 2,5 milliarder kroner.

Preem forplikter seg til å kjøpe 120 millioner liter flytende skog fra fabrikktomta i Åmli. Drivstoffet skal raffineres hos Preems anlegg i Gøteborg i Sverige, og vil havne i nordiske bensin- og dieselpumper, og i flybensin.

– Preem er en stor, seriøs aktør som trenger mer biodrivstoff i egen produksjon, påpeker Olav Veum, styreleder i AT Skog og Norges Skogeierforbund.

‐ Bortfallet av gammel industri har gitt betydelig prisnedgang. Lokal foredling, under forutsetning av lønnsomhet, er svært positivt og gi økt aktivitet i skogen på Sørlandet og i Telemark. Vi har god avsetning på tømmeret vårt i dag, men et anlegg som ligger så å si i skogen skal ha gode forutsetninger for å betale en god pris, sier Veum.

Les hele saken i Nationen