Tilpass skogsdriften etter skogbrannfaren - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Tilpass skogsdriften etter skogbrannfaren

Meget stor skogbrannfare på Øst- og Sørlandet pluss i Trøndelag gir fare for pålagt stans i tømmerhogsten.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

– Det er nå meget stor skogbrannfare i samtlige fylker i skogstrøkene på Øst- og Sørlandet og i Trøndelag, hevder markedsdirektør Kjetil Løge i Skogbrand. Flere steder er det innført totalforbud mot all bruk av ild og brannvesenet vurderer innføring av forbud mot skogsdrift hvis det tørre været fortsetter. Det er viktig at skognæringen viser ansvar ved skogbrannforebygging og tilpasning av drift.

Et slikt forbud mot skogsdrift får store konsekvenser for hele næringskjeden. Stopper hogsten, stopper også transport og leveranser inn til industrien.

‐ Hver enkelt kommune avgjør om eller når skogsdriftene må stoppe, sier Løge. De baserer seg på råd fra brannvesenet i området. Ved at Skogbrand har levert ut beredskapspakker og tilbudt opplæring og rutinesjekk, skal det være mulig å holde i gang driftene lenger enn ellers.

‐ Men, sier han, de to største brannene i Skandinavia i etterkrigstiden er startet som en konsekvens av skogsdrift.

Hvis én aktør slurver nå, kan fort brannvesenet stoppe skogsdriften i et større område. Markedsdirektør Kjetil Løge, Skogbrand.

Derfor er det avgjørende at alle som driver i skogen holder seg strikt til rutiner og sikkerhetsregler (se faktablokk).

– Hvis én aktør slurver nå, kan fort brannvesenet stoppe skogsdriften i et større område. Derfor er vi så opptatt av at alle skal passe på egen virksomhet, sier han.

En liten gnist i knusktørr skogbunn kan bli fatal. Her fra skogbrannen på Sørlandet. Foto: Agderposten.

Uforsvarlig drift kan koste mye. Både slukkekostnader fra brannvesenet og regress fra forsikringsselskapet kan være en konsekvens. Fortsatt er det ikke endelig slått fast hvem som skal betale sluttfakturaen på 350 millioner kroner etter skogbrannen i Sverige i 2014.

Dette med regress er særlig aktuelt der Skogbrand har lagt til rette for opplæring og slukkeutstyr til skogsentreprenørene.

Ser du som skogeier folk som griller eller fyrer bål, skal du si ifra at det er strengt forbudt og bidra til å stoppe aktiviteten.

Vi har alle et ansvar for å bidra til å unngå de ødeleggende skogbrannene.

Skogbrand leverte ut slukkeutstyr til hogstlagene i fjor. Nå gjelder det å drive forsvarlig slik at ikke kommunene pålegger stans i driften.
Foto: Skogbrand.