Trekledde Våler kirke hedret
Våler kirke i Solør er årets vinner av Statens byggeskikkpris. – Kirken er kledd i tre – det høver seg for skogsbygdene. Den fremstår åpen, lys og vennlig, sier juryen i sin begrunnelse.
Gamle Våler kirke ble påtent og brant ned i 2009. Etter det fulgte en lang og krevende prosess i lokalsamfunnet. Den nye kirken har fått stor oppmerksomhet både i inn- og utland, og har blitt hyllet og utskjelt for sitt spesielle utsende. Denne uken ble kirken det første kirkebygget i landet som har mottatt Statens byggeskikkpris. Kirken vant prisen i konkurranse med rekordmange 96 påmeldte bygninger ulike steder i landet.
– Det gleder meg at interessen for byggeskikk er stor. Det har aldri før vært så mange påmeldte bygg, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under utdelingen.
Våler kirke er bygget av heltreløsninger i furu og bjørk, som også er de treslagene i de store skogene i Våler og Hedmark. Tresortene omslutter også bygget på tomten.
Arkitekten og kunstneren har arbeidet med temaet «oppstandelse» under planleggingen av kirken.
– Dette ble spesielt aktuelt fordi den gamle kirken brant ned. I billedliggjøringen av oppstandelsen er lyset helt sentralt. Et spekter av lysinnslipp i kirken gir enkeltrommene sin unike karakter, sier sivilarkitekt Espen Surnevik, som står bak bygget.
– Jeg tror mye av den arkitektoniske suksessen skyldes måten vi har satt sammen alle materialgruppene på. Der dominerer tre og betong med sine visuelle utrykk og spesielle egenskaper. I Våler kirke er stål, tre, glass og betong søkt ført sammen og orkestrert i et helhetlig arkitektonisk verk hvor hvert materiale får utspille sin solo som instrumentene i en symfoni, sier Surnevik til magasinet Skog.
Når det gjelder bruken av tre, mener Surnevik Våler kirke viser en, av uendelig mange måter, å bygge med dette materialet på.
– Det har vært spennende å utforske nye hybride måter å se treets muligheter på. Blant annet er malmfurukledningene av 4m lange 48x48mm stokker satt i kombinasjon med high-teck industrielle elokserte aluminiumsvinkler som gir en egenartet presisjon i overgangene mellom de horisontale 4m-modulene i fasadeuttrykket, forklarer Surnevik.
– Denne måten å se et tradisjonsrikt materiale i kombinasjon med helt nye bryter kanskje med konvensjonelle oppfatninger, men åpner et stort arkitektonisk potensiale som er ganske uutforsket og som kan komme til å generere enestående arkitektur med tre fremover. Gjennom arbeidet med Våler kirke har vi forsøkt å tenke utenfor konvensjonene på mange plan, og gjennom det funnet et inspirerende potensiale til videre arbeid. Dette potensialet kan vise seg verdifullt og åpne for tre i nye sammenhenger, hvor det kanskje ikke ville kunne være et alternativ. Dette blir da en ny nisje i tillegg til det kjente store potensialet som ligger i massivtre, limtre, reisverk og tre som tradisjonell fasadebekledning, sier han.
Nye Våler kirke erstatter den gamle 1800-tallskirken, og den gamle kirkens omriss er markert med en ny mur.
I mars ble kirken også kåret til Årets Bygg på Byggedagene, og den ble vigslet 24.mai 2015.
Alle foto: Rasmus Norlander