Trevirke preger hovedstaden - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Trevirke preger hovedstaden

Rundt 900 fagpersoner fra en rekke land er nå samlet til konferansen World Conference on Timber Engineering i Oslo.

Av: Roar Ree Kirkevold
access_time Publisert

Denne velrennomerte konferansen plukker opp nye trender og muligheter innen profesjonelt trebyggeri og blant mye spennende, var også prosjektet SirkTRE fra Treklyngen i Hønefoss sterkt tilstede med sine ideer og 28 partnere.

Ombruk i skuddet

Ombruk av trevirke er på ingen måte en ny idé. Folk har demontert og ombrukt treverk nær sagt til alle tider.

– Vi merker virkelig at vi får mye oppmerksomhet for våre planer, ideer og løsninger, sier partner og daglig leder i Omtre, Kristine Nore til Magasinet Skog. Hun viser oss en virkelig nyskapende installasjon på plassen foran sentralbanestasjonen i enden av Karl Johans gate.

Preger byen

Installasjonen består av intet mindre enn 12 000 plankebiter på folkemunne kalt «2 tom 4 plank».

– Vi ville vise ny bruk av korte avkapp. Derfor fikk vi alle disse 35 centimeter lange (korte) bitene fra Bergene Holm AS. De ble fraktet til Lillesand hvor Aanesland Treindustri AS monterte dem sammen ved hjelp av en ny metodikk som kanskje kan vise vei for nettopp bruk av disse korte bitene, som til nå har endt sine dager som fyringsflis, forteller Nore.

Arkitekthøyskolen i Oslo la mye kraft i en konkurranse som resulterte i denne mellomtingen mellom et stort bymøbel og gatekunst.

– Vi merker klart trenden for å benytte allerede brukt treverk, ikke bare som dekor, men også som både skjulte og åpne bærende konstruksjoner, forklarte Ute Groba hos Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo.

Logo på vannet

Ved vannspeilet ved Deichmanske bibliotek, hadde SirkTre-prosjektet, med OsloPre, Moelven Limtre og Omtre laget konferansens logo i tre ute i vannet.

– Helt klart konferansens selfieplass, sier Kristine Nore stolt. Hennes faginnslag om ombruk måtte flyttes til en betydelig større sal for å få plass til de 200 interesserte som ville høre hva som er på gang med ombruk av treverk.

Daglig leder i Omtre, Kristine Nore, foran konferansens logo som selvfølgelig er bygd i tre for anledningen. Foto: Roar Ree Kirkevold.