Utdanning: Hardt arbeid gir resultater - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward
Redaksjonen Skog

Utdanning: Hardt arbeid gir resultater

Sara Aarskog imponerte med sin bacheloroppgave. Nå er hun i gang med neste trinn på utdanningen.

Av: Marius Lippestad
access_time Publisert

25 år gamle Sara Aarskog fullførte i fjor høst sin bachelor på Evenstad. Skolegangen ble avsluttet med en oppgave så god at hun fikk utdelt Velg Skog-stipendet av Landbruks- og matminister Sandra Borch. I sin oppgave så Aarskog nærmere på ulike behandlingsmetoder mot gransnutebiller.

– I samarbeid med NIBIO reiste vi til Voss for å se nærmere på hvilke behandlingsformer som gav best effekt. Studiet viste at det viktigste tiltaket for god diametervekst, var god markberedning kombinert med bruk av voks, opplyser Aarskog.

– Vi så på fire faktorer: Med og uten markberedning, samt bruk av voks eller kjemisk behandling (Imprid Skog) på granplantene. Videre så jeg på om plantenes tilvekst ble påvirket av skadene eller behandling. Markberedning fikk gode resultater mot gransnutebillegang. Markberedning i kombinasjon med voks hadde større diamtertilvekst enn planter behandlet med kun voks. For plantene med livstruende skader fra gransnutebillegang ble diametertilveksten dårligere enn for planter med mindre gnagskader.

Fikk gjev utmerkelse

For bacheloroppgaven stakk Aarskog av med Velg Skog-stipendet.

– Det var veldig moro og overraskende å vinne stipendet. Det var mange gode oppgaver. Jeg fikk litt dårlig tid på slutten, heldigvis hadde vi flinke lærere som kom med god hjelp, sier hun med en latter.

Nå har Aarskog fortsatt skolegangen på NMBU i Ås. Skolehverdagen er en anelse tøffere, men hun sier det er moro å få til det vanskelige.

– Jeg valgte å ta master fordi det kan gi meg bedre muligheter i arbeidslivet. Jeg tenker at det bare er to år, og da får jeg stå på så godt jeg kan de to årene for å komme gjennom. Det er litt mer utfordrende på masterstudiet. Likevel har vi i tillegg til de obligatoriske fagene, diverse valgfag å velge mellom.

–  Det første halvåret har jeg hatt «Flerbruk i skog» og «Driftsteknikk og logistikk» som skogfag. I sistnevnte fag får vi realistiske oppgaver som det er morsomt å bryne seg på. Flerbruk i skog tenker jeg er lurt å ha, for det er jo ikke bare hogst som foregår i skogen, sier hun.

Godt studiemiljø

At Sara skulle utdanne seg innenfor skogbruket var ikke gitt, men hun har ikke angret på valget hun tok for over tre år siden.

– At det ble skogfag på meg er litt tilfeldig. Kjæresten til søsteren min gikk på Evenstad og anbefalte studiene. Gode muligheter for å få jobb etter endt studier, samt muligheten til å være mye ute var noen av faktorene som gjorde at jeg gikk for skog, forklarer Aarskog som er en ivrig jeger og har drevet med konkurranseskyting i en årrekke.

Hun skryter av studiemiljøet på Evenstad og i Ås. Hun forteller at det er flere jenter i klassen og et trivelig miljø å være i. I Ås bor hun med en venninne hun kjenner fra tidligere. Hva hun skal bli er hun imidlertid ennå litt usikker på.

– Det er mange muligheter. Jeg tenker at det kanskje kan være fint å bli skogbruksleder. Det virker som en lærerik jobb med bratt læringskurve, avslutter 25-åringer fra Brandval utenfor Kongsvinger.