Finansparken får nasjonal byggepris - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Finansparken får nasjonal byggepris

Finansparken i Stavanger, et av Europas største næringsbygg i tre, er kåret til Månedens bygg for august av Tenk Tre. Finansparken er det nye hovedkontoret til Sparebank 1 SR-Bank i Stavanger.

Konsernbanksjef Pia Fischer er svært fornøyd med hovedkontoret:

– Her spiller menneskene, teknologien og det fysiske miljøet på lag. Når vi planla Finansparken, tilrettela vi for de ulike oppgavene som skal løses her hver dag, både alene og sammen med andre. Jeg syns bygget er et godt eksempel på viktigheten av å tørre, og jeg håper bygget inspirerer flere som vurderer næringsbygg i tre. Vi må ville mer med tre når vi har skogressurser rett utenfor døren vår, sier Fischer.

En ledestjerne for trearkitektur

Arkitektfirma Helen og Hard har tegnet bygget.

– Vi er utrolig stolte av bygget, spesielt tretrappen. Den er hjertet i bygget med doble krumme vanger i limtre. Dette er et komplisert bygg med et unikt organisk formspråk. Bygget er en ledestjerne i Norge for utvikling av trearkitektur, sier Helen Stangeland.

Konsernbanksjefen kunne ikke vært mer enig og skryter spesielt av den spektakulære trappen som binder etasjene sammen.

– Det er nesten sånn at du går glipp av noe hvis du tar heisen. Trappen skaper en uformell og tett samhandling på tvers av avdelingene i bygget, forteller Fischer.

Trappen i Finansparken. Foto: Moelven.

80 000 skruer

I bygget er det synlige plugger i tretypen bøk som holder de bærende konstruksjonene sammen. Moelven har montert de prefabrikerte elementene, som er skrudd sammen med rundt 80 000 skruer.

– Skruene er spesialutviklet for å kunne overføre krefter mellom to trestykker. Vi har levert 1100 kubikk med limtre, 1900 kubikk med massivtre og 600 kubikk bøk, oppsummerer senioringeniør Åge Holmestad fra Moelven, som var leverandøren av limtreelementer til de syv etasjene.

Fordi treverk binder karbon, binder Finansparken totalt 3350 tonn karbon i bærekonstruksjonen.

– Vi ser her en byggherre som har hatt mot til å gjøre noe dristig. Det er et fantastisk bygg med imponerende trekonstruksjoner, sier prosjektleder Ellen Alfsen i Tenk Tre. Vi gratulerer Sparebank 1 SR-bank med prisen! 

Les mer om Finansparken på www.tenktre.no.