Pris til Agders største trefjøs - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Pris til Agders største trefjøs

Tenk Tre har kåret fjøset til Elin Fjellheim og Terje Birkeland i Evje til Månedens bygg for mai.

Fornøyde kyr fyller det 1800 kvadratmeter store fjøset, som er bygd i slepplaft fra Riska Sagbruk i Sandnes i Rogaland. Materialet er 100 prosent furu kjerneved i alt som eksponeres for sol, vind og fukt. Driftsbygningen i massivtre passer naturlig inn i kulturlandskapet.

Vi ønsket ikke et fjøs med industrielt preg, forteller Terje Birkeland og Elin Fjellheim. De er svært fornøyde med det nye fjøset sitt og ønsker stadig nye gjester velkommen for en titt.

Fjøset er også et karbonlager:
Landbruket har forpliktet seg til å redusere klimagassene. En god måte å gjøre dette på, er å bygge driftsbygninger i tre. I fjøset til Elin og Terje er det brukt 800 kubikk tømmer og hele bygget binder rundt 600 tonn CO₂.

Det er flott å se materialbruken i dette bygget, og det er tydelig at både fjøseierne og dyra trives. Dette er en verdig vinner av Månedens bygg i mai, sier prosjektleder i Tenk Tre, Ellen Alfsen.

Både dyr og mennesker trives i fjøset. Foto: Stine Solbakken
Både dyr og mennesker trives i fjøset. Foto: Stine Solbakken

Om Tenk Tre:

Tenk Tre er et initiativ fra en rekke bedrifter og organisasjoner på tvers av hele verdikjeden i norsk skog- og trenæring. Sammen ønsker vi å vise hvordan skog og tre kan bidra i det grønne skiftet.

Blant aktivitetene er også kåringen av Månedens bygg gjennom hele året. Prisen går til et bygg som utmerker seg både estetisk og funksjonelt, og som på en god måte dokumenterer hvordan man kan bygge mer klimasmart med tre.  Til slutt kåres Årets Bygg blant de 12 månedsvinnerne.