Nasjonal pris til Tårnet i Halden
Tenk Tre har kåret studentboligen Tårnet i Halden til Månedens trebygg for august.
Den splitter nye studentboligen på Remmen i Halden er med sine 16 etasjer verdens hittil høyeste bygg i massivtre, og det er bare brukt norskt tre i bygget.
Et fremtidsrettet bygg
Den imponerende høye studentboligen har fått navnet Tårnet på grunn av sine utrolige 50 meter over bakken. Det er Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ) som eier bygget, og direktør i SiØ, Rita Hirsum Lystad, forteller at byggeprosjektet har vært et godt samarbeid mellom flere lokale og nasjonale ressurser, med ett hovedmål for øyet: Å bygge fremtidsrettet.
‐ I samarbeid med studentene, AF Bygg Østfold, SG Arkitekter og iTre har vi oppnådd et studentboligprosjekt i Halden som er kostnadseffektivt og med god funksjonalitet. Nå er det fokus på fornybare materialer, klimapåvirkning og bærekraftige løsninger som styrer våre valg. Vi må bygge for fremtiden, sier Hirsum Lystad.
‐ Studentene som sitter i styret her er de som virkelig har satt fokus på bærekraftige løsninger. De har tatt styringa i dette byggeprosjektet og jobbet hardt for miljøvennlige valg hele veien. Det er flott å se at de gjør viktige valg for kommende studenter, for Tårnet er bygget i et 60 års perspektiv.
Godt inneklima
I tillegg til effektivitet og miljøfokus, er det også en annen ting som ligger bak valget av materiale – nemlig det gode inneklimaet tre kan gi.
‐ Treets kvaliteter er viktig for oss. De termiske egenskapene til tre skal gi en lun romtemperatur og et godt inneklima for studentene. Vi er helt i startfasen i et forskningsprosjekt nå, sammen med Universitetet i Ås, som skal forske på inneklima i boliger med tre i bærekonstruksjonen. Det blir spennende å se resultater etter hvert, sier Hirsum Lystad.
‐ Norge er verdensledende på høye trebygg. Det er fantastisk at verdens høyeste massivtrebygg ligger i Halden, og det er en stor glede å kunne kåre Tårnet i Halden til Månedens trebygg for august, sier prosjektleder i Tenk Tre, Ellen Alfsen.
Les hele historien på Tenk Tres nettside.