Nasjonal pris til Friluftssykehuset - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Nasjonal pris til Friluftssykehuset

Friluftssykehuset er kåret til Månedens trebygg for februar av Tenk Tre. Her er tak og gulv, og alt imellom, laget av eik.

Friluftssykehuset er kåret til Månedens trebygg for februar av Tenk Tre.

Bak Rikshospitalet i Oslo ligger det en liten arkitekttegnet hytte idyllisk plassert inntil skogen. På dagtid er dette et behandlingssted for pasienter som er innlagt på sykehuset. På kveldstid er det et sted hvor pasienter kan tilbringe tid, slappe av, være med familien og nyte hyttelivet.

– Her slipper du unna det tradisjonelle sykehusmiljøet med hvite vegger, maskiner som piper, andres samtaler om sykdom, lukten av baconpølse fra sykehuskiosken. Her kan du finne roen og kjenne på en form for normalitet opp i alt det syke, forteller Håvard Hernes, initiativtakeren bak Stiftelsen Friluftssykehuset.

Ideen med å bygge hytter tilknyttet sykehus fikk Hernes sammen med psykologspesialist på Rikshospitalet, Maren Østvold Lindheim.

I tett samarbeid med Snøhetta, Lindal Gruppen og Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus ble ideen videreutviklet og den første hytta bygd, et steinkast unna Rikshospitalet. Tak og gulv, og alt imellom, er laget av eik. Til og med vegglampene, formet som små sopper, er laget av tre. Det varme treverket dekker hele hytta, med unntak av vinduene som gir deg utsikt til trærne og Sognsvannbekken som sildrer utenfor.

Friluftssykehuset ved Rikshospitalet, Oslo. Foto: Carsten Pedersen.

At hytta ble bygget i tre var ingen tilfeldighet. Tvert om, det var et krav fra initiativtakeren. Håvard Hernes ønsket å skape en hjemlig følelse, en stor kontrast til følelsen du får når du rusler gjennom gangene og rommene på et sykehus.

Maren Østvold Lindheim kaller Friluftssykehuset for et godt terapeutisk rom å være i, fordi hytta har en positiv innvirkning på opplevd stress og engstelse. Her får barna en etterlengtet pause fra sykehusomgivelsene, noe hun tror kunne vært fint å få til også inne på sykehus.

– Vi har mye forskning på hvor viktig natur og naturmaterialer er for både fysisk og psykisk helse. Å ta med pasienter ut i hytta gjør noe med sykdomsmestringen. Det hadde derfor vært interessant å se på mulighetene for å ta inn treverk på enkelte behandlingsrom også inne på sykehuset, sier hun.

Jan Lindal i Lindal Gruppen mener tre er et undervurdert materiale, og at man kan få til fantastiske ting ved bruk av tre.
– Tre har en positiv virkning på oss mennesker. Å komme inn i et trebygg gir deg en unik følelse. Det er utrolig interessant å bruke tre i et helsemessig perspektiv, slik vi har gjort med Friluftssykehuset. Dette er vi utrolige stolte av å få være med på, forteller Lindal.

Friluftssykehuset er et fantastisk prosjekt med stor betydning for mange mennesker, sier Ellen Alfsen, prosjektleder for Tenk Tre. Vi gratulerer Friluftssykehuset og Håvard Hernes med prisen!

Håvard Hernes, initiativtaker til Friluftssykehuset. Foto: Carsten Pedersen.