Nasjonal pris til Kaffehuset i Vestby - Norges Skogeierforbund
Hopp til innholdet arrow_downward

Nasjonal pris til Kaffehuset i Vestby

Kaffehuset i Vestby er kåret til Månedens trebygg for november av Tenk Tre.

Kaffehuset er et svært avansert bygg, med utstrakt bruk av tre, både ute og inne. Bak bygget står Joh. Johannson Kaffe, som er en del av det store konsernet Norgesgruppen, med merkevarer som Evergood, Ali, Farmers og Green World kaffe.

– Vi ønsker å bygge et anlegg som er et av verdens mest avanserte for foredling av kaffe. Vi kjenner ikke til tilsvarende anlegg, hverken byggeteknisk eller på miljøsiden, forklarer administrerende direktør Espen Gjerde.

Bygget er tegnet av arkitektene Astrup og Hellern, med Asplan Viak med som rådgivere, og har smarte løsninger som solceller, kjølebrønner, biogass og en egen energi-sentral som sikrer optimal bruk av restvarme.

– Her har vi regnet på hver eneste vegg. Dersom tre hadde kommet mye dårligere ut prismessig, kunne vi ikke ha forsvart det. Men fordelene med å velge tre som det foretrukne byggemateriale, var såpass tungtveiende at vi bestemte oss for dette tidlig i prosessen, sier Gjerde, som er helt tydelig på at han hadde valgt tre på nytt dersom han skulle gjennom en lignende byggeprosess.

Kaffehuset i Vestby. Foto Sjo og Floyd.

-I dette bygget har byggherren lagt vekt på en klimanøytral drift og lavest mulig klima-fotavtrykk. Her er treverk brukt på nye og innovative måter i et høyteknologisk og automatisert produksjonsanlegg. Det er et imponerende prosjekt, og vi gratulerer Joh. Johannson med et fantastisk industribygg i tre, sier Ellen Alfsen, prosjektleder for Tenk Tre.